Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές Βραζιλία: Συντριπτική επικράτηση του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο κεντροαριστερός Φερνάντο Χαντάντ, ανακοίνωσε  ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE), της εκλογικης επιτροπής της χώρας.

Ο Μπολσονάρο έλαβε 46,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή και ο Χαντάντ το 28,37%. Απαιτείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων όταν ο νικητής δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί την 28η Οκτωβρίου.

Ο  Μπολσονάρο διατείνεται ότι δεν εξελέγη από τον πρώτο γύρο την Κυριακή λόγω «προβλημάτων στα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας»

Ο  Ζαΐρ Μπολσονάρο δήλωσε την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, πως είναι «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».

«Είμαι σίγουρος πως αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ξέραμε από απόψε το όνομα του προέδρου της Δημοκρατίας. Διακυβεύεται η ελευθερία μας», ανέφερε ο Μπολσονάρο σε ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Μας ανέφεραν πολλά προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας (…). Δεν μπορούσαμε να μην πούμε τίποτα. Θα απαιτήσουμε λύσεις από το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE)», την εκλογική επιτροπή της χώρας, πρόσθεσε.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο ακροδεξιός υποψήφιος είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε «νίκη δεν θα είναι» η δική του, πριν ανακρούσει πρύμνα μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και διαβεβαιώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.

Ο Φερνάντο Χαντάντ προειδοποιεί ότι η δημοκρατία στη χώρα απειλείται, καλεί σε ενότητα για να αποτραπεί η επικράτηση της άκρας δεξιάς

Ο Φερνάντο Χαντάντ, ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα και κάλεσε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.

«Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου μας βάζουν μπροστά σε μια πρόκληση, αποκαλύπτουν τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία στη Βραζιλία», τόνισε ο κληρονόμος του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Εργαζομένων (PT), πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην δήμαρχος στο Σαο Πάολο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Χαντάντ τόνισε πως ο δεύτερος γύρος δίνει μια ευκαιρία στους δημοκρατικούς πολίτες της Βραζιλίας να ενωθούν και να αποτρέψουν την επικράτηση του υποψήφιου της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο επικράτησε καθαρά στις δύο πλουσιότερες Πολιτείες και σε 17 από τις συνολικά 27

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος κέρδισε καθαρά τον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, έλαβε πάνω από τις μισές ψήφους στις Πολιτείες Σαο Πάολο και Ρίο ντε Ζανέιρο, τις πλουσιότερες της χώρας.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντο Χαντάντ κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.

Συνολικά, ο Μπολσονάρο κέρδισε στις 17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.

Στην Πολιτεία Σαν Πάουλου, την πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, έλαβε το 53% των ψήφων.

Στην Πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, δεύτερη σε όρους ΑΕΠ και τρίτη σε πληθυσμό στη χώρα, καταγράφηκε εκλογικό τσουνάμι υπέρ του ακροδεξιού υποψήφιου: έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων. Ο Μπολσονάρο εκλεγόταν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας σε αυτή την Πολιτεία επί 27 χρόνια.

Την καλύτερη επίδοσή του όμως την κατέγραψε στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα, όπου συγκέντρωσε 66% των ψήφων.

Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά), η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μοιάζει να αντικατοπτρίζει πιστότερα το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο, με τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 48% των ψήφων και τον  το 27%.

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος από την πλευρά του εξασφάλισε σχεδόν το 60% των ψήφων στην Πολιτεία Μπαΐα, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και τον τέταρτο υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σίρο Γκόμες, ο οποίος κατατάχθηκε τρίτος σε εθνικό επίπεδο με το 12,5% των ψήφων, κέρδισε μόνο στην Πολιτεία από την οποία κατάγεται, τη Σεαρά (βορειοανατολικά), κάτι που είχαν προβλέψει αρκετοί αναλυτές.

Τη «λεύκανση της φυλής» εγκωμίασε ο στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπολσονάρο

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χαμίλτον Μοουράου, υποψήφιος αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Ζαιρ Μπολσονάρο – επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βραζιλία — προκάλεσε αντιδράσεις μιλώντας με εμφανή ικανοποίηση περί «λεύκανσης της φυλής», αναφερόμενος στον εγγονό του, το βράδυ πριν από την αναμέτρηση.

«Κύριοι, κυρίες μου, αφήστε με να περάσω, με περιμένει ο γιος μου. Ο εγγονός μου είναι μικρούλης κι ομορφούλης, τον βλέπετε; Η λεύκανση της φυλής», είπε το βράδυ του Σαββάτου ο στρατηγός ε.α. σε δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο στη Μπραζίλια, κατά δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η δήλωση του υποψήφιου αντιπροέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή ιθαγενών, διαδόθηκε ταχύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί χρήστες των οποίων κατήγγειλαν ένα ρατσιστικό σχόλιο.

«Η βαρβαρότητα που αντιπροσωπεύουν» οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς «γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανής», σχολίασε η Μανουέλα Ντ’ Άβιλα, υποψήφια αντιπρόεδρος του Φερνάντο Χαντάντ, του Κόμματος Εργαζομένων (PT).

Ο Χαμίλτον Μοουράου, 65 ετών, γιος στρατηγού που είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964 στη Βραζιλία, έκανε άφθονες εμπρηστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Είπε για παράδειγμα ότι είναι βάρος για τη Βραζιλία η κληρονομιά της «νωθρότητας των ιθαγενών» και της «ατιμίας των μαύρων», ή ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι «εργοστάσια για την παραγωγή απροσάρμοστων» που πληθαίνουν τις τάξεις «των λαθρέμπορων ναρκωτικών». Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο αποφάσισε κατόπιν να τον ανακαλέσει στην τάξη, επικρίνοντάς τον διότι μίλαγε πολύ.

Δύο γιοι του  Ζαΐρ Μπολσονάρο εκλέγονται με χαρακτηριστική άνεση στο Κογκρέσο

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαΐρ Μπολσονάρο,  είδε τον έναν από τους γιους του, τον Εντουάρντου, να εκλέγεται βουλευτής με την καλύτερη επίδοση στην ιστορία της χώρας, ενώ ο πρωτότοκος γιος του, ο Φλάβιου, κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση μια έδρα στη Γερουσία.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρο, 34 ετών, επανεξελέγη βουλευτής συντρίβοντας το απόλυτο ρεκόρ ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, με πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες να τον αναδεικνύουν αντιπρόσωπο της Πολιτείας Σαν Πάουλου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένας άλλος πολιτικός της άκρας δεξιάς, ο Ενέας Καρνέιρου, γιατρός με φανταχτερά γούστα και μακριά γενειάδα, που απεβίωσε το 2007. Είχε συγκεντρώσει 1,5 εκατ. ψήφους το 2002.

Ο Φλάβιο Μπολσονάρο, 37 ετών, κέρδισε με άνεση μία από τις δύο έδρες γερουσιαστών του Ρίο ντε Ζανέιρο με πάνω από 4 εκατ. ψήφους.

Ο δευτερότοκος γιος, ο Κάρλους Μπολσονάρο, 35 ετών, είχε αναδειχθεί το 2000 ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος στο Ρίο, στα 17 του χρόνια, αξίωμα στο οποίο συνεχίζει να βρίσκεται.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχει συνολικά πέντε παιδιά, τέσσερις γιους και μια κόρη.

Ζαϊρ Μπολσονάρο: Ένας φασίστας διεκδικεί την προεδρία της Βραζιλίας