Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές Γαλλία: Προβάδισμα της Λεπέν, πανωλεθρία του Μακρόν

Προβάδισμα της Εθνικής Συσπείρωσης και της Μαρίν Λεπέν δείχνουν τα exit poll, μετά το κλείσιμο των καλπών για τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Πανωλεθρία για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κεντρώα συμμαχία «Μαζί», η οποία ήρθε στην τρίτη θέση.

Τι δείχνουν τα exit poll για τον α’ γύρο των εκλογών:

  • 34% Εθνική Συσπείρωση, Μαρίν Λεπέν
  • 28, 1% Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν-Λυκ Μελανσόν
  • 20,3% Μαζί, Εμανουέλ Μακρόν
  • 10% Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε έδρες ως εξής:

  • 230-280 έδρες για την Μαρίν Λεπέν (Δεν υπάρχει ο απόλυτος αριθμός για σχηματισμό κυβέρνησης)
  • 125-165 έδρες για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο
  • 30-70 έδρες για τον Μακρόν

 

6681a0d035f7eb03ffa7d75e.png

ΓΑΛΛΙΑ: Με μεγάλη προσέλευση συνεχίζονται οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση

Ευρεία συμμαχία
ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών
ζητά ο Μακρόν

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των exit poll, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να μπλοκάρουν την ακροδεξιά στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.

Για να το πράξει, ζήτησε μια «ευρεία» συμμαχία μεταξύ «ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών» υποψηφίων. Σε δήλωση που απέστειλε στα ΜΜΕ, ο αρχηγός του κράτους πιστεύει ότι η υψηλή συμμετοχή δείχνει την επιθυμία των Γάλλων να «ξεκαθαρίσουν την πολιτική κατάσταση». «Η δημοκρατική τους επιλογή μας υποχρεώνει», είπε.

«Αντιμετωπίζοντας την Εθνική Συσπείρωση, έχει έρθει η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον δεύτερο γύρο», είπε, σχετικά με τις αποχωρήσεις ενόψει του δεύτερου γύρου σε περίπτωση πιθανής νίκης των υποψηφίων του RN.

Λεπέν: «Η δημοκρατία μίλησε»

«Η δημοκρατία μίλησε», τόνισε η Μαρίν Λεπέν από το Hénin-Beaumont, όπου ανακοίνωσε ότι επανεξελέγη στον πρώτο γύρο. Για την τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία, η άφιξη στην κορυφή του RN καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι «με μια ξεκάθαρη ψηφοφορία, (έδειξαν) την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του Εμανουέλ Μακρόν.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι αποφασιστικός, για να αποτρέψει την πτώση της χώρας στα χέρια του συνασπισμού Nupes, μιας άκρας αριστεράς με βίαιες τάσεις», προειδοποίησε, καθώς ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε δεύτερος σε εθνικό επίπεδο. Για τη Μαρίν Λεπέν, ο δεύτερος γύρος θα είναι «αποφασιστικός για να δώσει στον Τζόρνταν (Μπαρντέλα) την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της Γαλλίας και η αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής αρμονίας από την επόμενη εβδομάδα».

«Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί πρωθυπουργός ο Τζόρνταν Μπαρντέλα από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες», πρόσθεσε.

Ρεκόρ συμμετοχής

Σε ποσοστό ρεκόρ 65,5% ανήλθε η συμμετοχή των ψηφοφόρων σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Το 2022 η αντίστοιχη συμμετοχή ήταν στο 39,42%, ενώ το 2017 ήταν στο 40,75.%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές από το 1978.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές