Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκλογές σήμερα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη εν μέσω ενδοϊμπεριαλστικής κόντρας στα Βαλκάνια

23 χρόνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (διαμελισμός Γιουγκοσλαβίας, Οκτώβριος 1995) στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη – που δεν ξεπέρασε τα τραύματα του πολέμου –  ψηφίζουν σήμερα  περίπου 3.500.000 ψηφοφόροι  μεταξύ άλλων για νέα τριμερή προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης , το νέο κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, το νέο κοινοβούλιο της κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας και 11 μικρότερα τοπικά «κοινοβούλια» σε ισάριθμα καντόνια.

Η χώρα αποτελείται από δύο οντότητες, τη Σερβική Δημοκρατία που κατέχει το 49% της επικράτειας και διαθέτει καθεστώς ευρύτατης αυτοδιοίκησης, καθώς και τη Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, που διαιρείται σε 10 καντόνια. Η πολύπλοκη κρατική δομή της χώρας, όπως καταγράφηκε στη συμφωνία του Ντέιτον, δικαιολογεί την ύπαρξη μίας ολόκληρης στρατιάς υπουργών, υφυπουργών, συμβούλων και υπαλλήλων. Εκτός όλων αυτών, το τεχνητό αυτό κράτος διαθέτει διεθνή διοικητή με θητεία αορίστου διαρκείας και απολυταρχικές αρμοδιότητες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα διεθνές προτεκτοράτο.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι τρεις βασικές κοινότητες της χώρας (Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι) στενάζουν κάτω από τη φενάκη της «ειρήνης» που έστησαν οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές. Οι οποίοι – μέσω του διοικητηρίου της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας», που έχουν φτιάξει, και των μονοπωλίων τους – εντείνουν την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και του πλούτου της χώρας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την αυξημένη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας, κυρίως στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ταυτόχρονα καλπάζει ο εθνικισμός ακόμη και στους νέους.

Οι εκλογές γίνονται σε μια στιγμή οξυμένης ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας των ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και της αναμόχλευσης «σεναρίων» και κινήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές συνόρων και νέες συγκρούσεις

Ο 59χρονος Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης , Μίλοραντ Ντόντικ, που έχει την οικονομική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία, έχει καταγγείλει και σε αυτές τις εκλογές την «έντονη ανάμειξη» Δυτικών αξιωματούχων, κατηγορώντας ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία πως χρηματοδότησαν τις πολιτικές προεκλογικές εκστρατείες αντιπάλων του «ώστε να αποδυναμώσουν τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ».

Ο Ντόντικ εμπόδισε την αναγνώριση της κυριαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και μπλόκαρε την προσέγγιση της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις στη χώρα έχουν σχέση και μ’ αυτές στο Κοσσυφοπέδιο, και αξίζει να θυμίσουμε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου και ανεξαρτητοποίηση του δεύτερου, θα υποστηρίξει αντίστοιχη διαδικασία για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης .

Ο επικεφαλής του SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, που είναι παράλληλα υποψήφιος και για το τριμελές κρατικό προεδρείο, ασκείται σε εγγύτητα με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, απειλεί ότι μπορεί να φτάσει και μέχρι τον πόλεμο, εάν τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική συνοχή της χώρας. Από την πλευρά του, ο εθνικιστής επικεφαλής του Βοσνιακού Κροατικού HDZ Ντράγκαν Τσόβιτς δεν διστάζει να επιδεικνύει εγγύτητα με την Κροατία και αποστασιοποίηση από το πολιτικό Σεράγεβο.

Βρίσκονται δηλαδή στο τραπέζι η διαδικασία «ντόμινο» και το ξαναμοίρασμα των συνόρων στα Βαλκάνια από τους ιμπεριαλιστές.