Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκλογές στην Ρωσία: Λογοκρισία και περιορισμένη προβολή καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΡΟ)

Οι Ρώσοι προσέρχονται από σήμερα στις κάλπες, για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε διάστημα τριών ημερών, καθώς άνοιξαν τα πρώτα εκλογικά τμήματα στην Άπω Ανατολή (ξημερώματα Παρασκευής, τοπική ώρα), σε μια διαδικασία από την οποία έχουν αποκλειστεί οι κυριότεροι επικριτές του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία εκτείνεται σε έντεκα διαφορετικές ωριαίες ζώνες. Οι περιοχές της Καμτσάτκα και της Τσουκότσκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, ήταν οι πρώτες όπου άνοιξαν οι κάλπες, στις 8 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα (23.00 της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει περιορισμένη προβολή από τα ΜΜΕ, σε αντίθεση με την υπέρμετρη προβολή της δραστηριότητας του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλ. Πούτιν.

Καταγγέλλει ακόμα μαζική λογοκρισία δημοσιογράφων και ΜΜΕ «σύμφωνα με τα νέα άρθρα του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και τονίζει ότι «υπάρχει μια λίστα με τις λεγόμενες απαγορευμένες “ασφαλείς λέξεις” που περιλαμβάνει για παράδειγμα ονόματα εθνικών ή περιφερειακών πολιτικών ηγετών, οι οποίες επιτρέπονται μόνο μετά από έγκριση του αρχισυντάκτη ή του αρμόδιου επόπτη».

Επισημαίνει ακόμα ότι περιφερειακές και δημοτικές αρχές βοηθούν την «Ενωμένη Ρωσία» «στη μαζική διάδοση πληροφοριών, καθώς και στη διοργάνωση συναντήσεων με πολίτες».

Επίσης, μεταξύ άλλων μεθοδεύσεων, καταγγέλλει «συνεχείς επιθέσεις σε μερικούς δημοφιλείς υποψηφίους του ΚΚΡΟ», που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και σε επιβολή ακύρωσης υποψηφιοτήτων από τον εκλογικό κατάλογο του κόμματος.

Μείωση των ποσοστών του κόμματος Πούτιν

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» (UR) αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να επικρατήσει ξανά, αν και με μειωμένο ποσοστό. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, είχε καταγράψει ρεκόρ, κερδίζοντας 343 από τις 450 έδρες.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του κέντρου VTSIOM, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 48%-51% και 5 κόμματα να υπερβούν το εκλογικό όριο του 5% για την είσοδο στη Δούμα. Η «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία (54,2% στις εκλογές του 2016), συγκεντρώνοντας 41%-44%, ενώ αισθητή άνοδος καταγράφεται για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στο 18%-22% (από 13,3%). Το εθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κινείται στο 10%-13% (13,14% το 2016) και ακολουθείται από τον συνασπισμό «Δίκαιη Ρωσία – Πατριώτες – Για την Αλήθεια» με 7%-9% (είχε 6,22%) και το νεοσύστατο «Νέοι Ανθρωποι» με 4%-6%.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε χτες ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των ΗΠΑ για «ανάμειξη στις εκλογές» και ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα διαθέτει «αδιάψευστα» στοιχεία για αμερικανικές διαδικτυακές πλατφόρμες που παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία ενόψει των εκλογών.

Η κατάσταση περιπλέκεται από την απόφαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να μην στείλει παρατηρητές στις εκλογές, μετά από αίτημα της Ρωσίας να μειώσει τον αριθμό τους με πρόσχημα την πανδημία (σε 50 από 500). Οι ΗΠΑ στήριξαν την απόφαση.

Η δε Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πρότεινε στην ΕΕ να προετοιμαστεί ακόμη και για μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων των επερχόμενων ρωσικών εκλογών, εάν οι Βρυξέλλες θεωρήσουν ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

Ριζοσπάστης, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα