Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκλογές στη Βενεζουέλα εν μέσω ιμπεριαλιστικών πιέσεων – Σημαντικός παράγοντας η συμμετοχή

Προεδρικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται στις 20 Μάη στη Βενεζουέλα, με δικαίωμα ψήφου να έχουν 20,3 εκατομμύρια (και περίπου 107.000 Βενεζουελάνοι που έχουν καταγραφεί στις πρεσβείες στο εξωτερικό). Οι εκλογές γίνονται εν μέσω οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και ταυτόχρονα εξωτερικών πιέσεων από διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που τις χαρακτηρίζουν «παράνομες και μη δίκαιες».

Παρεμβάσεις έχουν κάνει οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην περιοχή, όπως η «Ομάδα της Λίμα», ή ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, αλλά και η ΕΕ. Ολοι αυτοί που συμμετέχουν σε επεμβάσεις κατά των λαών δίνουν …μαθήματα δημοκρατίας, επικαλούμενοι το ότι δήθεν απαγορεύεται η έκφραση αντίθετης γνώμης στη χώρα από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Νικολάς Μαδούρο.

Στην πραγματικότητα είναι υποκριτική η «δημοκρατική ευαισθησία» (που την έχουν βεβαιώσει με μια σειρά εγκλήματα και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) ή …έγνοια για το λαό της χώρας, που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία δεν αποτράπηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Τσάβες και Μαδούρο. Αυτό που επιδιώκεται, μαζί με την ντόπια αντίδραση στη Βενεζουέλα, είναι η αλλαγή κυβέρνησης και προσανατολισμού των συμμαχιών της χώρας ώστε να ελεγχθεί ο πλούτος της (5η πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο) και να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή.

Τις εκλογές μποϊκοτάρει η συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης, το λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (ΜUD), ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις το 2017 με δεκάδες νεκρούς, γι’ αυτό και κάποιοι από τους ηγέτες τους κρατούνται και τους έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές. Ο Μαδούρο, με την εκλογική συμμαχία «Ευρύ Μέτωπο για την Πατρίδα», στηρίζεται από το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες δυνάμεις.

To KKB στηρίζει κριτικά τις κυβερνήσεις Τσάβες και Μαδούρο, ζητώντας ριζοσπαστικοποίηση μέσω ταξικής ρήξης. Την επανεκλογή Μαδούρο στηρίζουν και άλλα κόμματα, μεταξύ
τους τα Πατρίδα για Όλους και Λαϊκή Ενότητα.

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου και το πρόγραμμα «Πατρίδα 2025», όπου περιλαμβάνονται η ενίσχυση της κρατικής οικονομίας, ώστε να απαντηθεί ο οικονομικός πόλεμος, ανέγερση 5 εκατομμυρίων κατοικιών, κατοχύρωση της Δημόσιας Παιδείας, βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων κ.ά.

Τμήμα της αντιπολίτευσης, πάντως, συμμετέχει στις εκλογές.

Υποψήφιος για την Προεδρία είναι ο Χένρι Φαλκόν, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Λάρα, επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Προοδευτική Προώθηση» και έως το 2008 στο μπλοκ του Τσάβες. Στηρίζεται επίσης από το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (COPEI, που συμμετείχε σε αστικές κυβερνήσεις πριν από το 1998) και το λεγόμενο Κίνημα για το Σοσιαλισμό. Βασική του θέση είναι η δολαριοποίηση του εθνικού νομίσματος πέσο, με αλλαγή του προσανατολισμού συμμαχιών της χώρας και επικρίνει τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που απέχουν αλλά τις καλεί σε μετεκλογική συνεργασία.

Αλλος υποψήφιος είναι ο Ρεϊνάλντο Κιχάδα, από το κόμμα «Λαϊκή Πολιτική Ενότητα ’89», που αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2013 και προβάλλει ζητήματα ηθικής, αξιοποιώντας και υπαρκτά φαινόμενα κρατικής διαφθοράς. Τέταρτος υποψήφιος είναι ο κληρικός μιας αίρεσης, Χαβιέρ Μπερτούτσι, με την πλατφόρμα «Ελπίδα για την αλλαγή», που προβάλλει «χριστιανικές αξίες».

Το μέγεθος της αποχής από ό,τι φαίνεται θα είναι σημαντικός παράγοντας, ενώ η αντίδραση, που δεν αναγνωρίζει τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις.

Πηγή: Ριζοσπάστης / telesur

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ Θα στηρίξει Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές