Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκλογές στη Βενεζουέλα με μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης και αποχή

Ο κυβερνών συνασπισμός πήρε πάνω από από 3,5 εκατομμύρια (από τα 5,2 εκατομ) ψήφους συνολικά 67,6 %, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας.

«Ο Τσαβισμός κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές που σηματοδοτούνται από το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης και την μαζική αποχή» κράζουν αμερικάνοι CIA κλπ «πρόθυμοι» (αναμένεται και δήλωση-καρμπόν της ΕΕ) – ανέκτησε την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας με συμμετοχή 31%, πάνω από 40% μικρότερη από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015 που «κέρδισε η αντιπολίτευση» κλπ στο ίδιο μοτίβο.

elecciones venezuela 2020 Nicolas Maduro

Αντιδράσεις

«Η δικτατορία είναι εμφανής. Μετά τον εκβιασμό, την εξαφάνιση κομμάτων, λογοκρισία, αποτελέσματα στημένα, ενστάλαξη τρόμου, ανακοινώνουν μια απάτη του 30% καθαρή ψευτιά, η οποία δεν αρκεί ούτε για να εμφανιστεί δημόσια (Ούτε γιορτάζουν καν), γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους)», έγραψε ο Guaidó στο Twitter.

Juan Guaidó @jguaido
Hoy la mayoría de Venezuela le dio la espalda a Maduro y a su fraude. La crisis solo se va a profundizar y estamos obligados a mantenernos de pie hasta lograr soluciones. Por eso, el
#12D todos a las calles a la #ConsultaPopular. #CentrosDelFraudeVacíos bit.ly/3lTyXUR

Μικρότερη συμμετοχή από το σύνηθες, αλλά και την υπερίσχυση του κυβερνώντος κόμματος Partido Socialista Unido de Venezuela ( PSUV)  ανέδειξε η κάλπη στις εκλογές που μποϊκοτάρουν, με κάθε είδους απειλές μέρος της Αντιπολίτευσης, οι ΗΠΑ και η Ε.E. -να σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2018 στις κάλπες προσέφυγε το 47% των ψηφοφόρων.

Παρ’όλο τον πόλεμο της δεξιάς και ακροδεξιάς Αντιπολίτευσης, προκειμένου οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας να απέχουν από τις εκλογές, 107 πολιτικά κόμματα μετείχαν στην αναμέτρηση που θα αναδείξει 277 βουλευτές.
Από τα στελέχη της Αντιπολίτευσης, που καλούσαν τον κόσμο να μην ψηφίσει, είναι και ο ακαδημαϊκός Oscar Arnal, ο οποίος όμως αποχώρησε από το αντιπολιτευτικό κόμμα  COPEI.

elecciones venezuela 2020 Guaido

Είναι γνωστές οι ξένες κυρώσεις, και με κυβερνοεπιθέσεις, που εντείνονται κατά την περίοδο των εκλογών (βιώθηκαν και στις προεδρικές εκλογές του 2018 πχ. με το πρωτοφανές μπλοκάρισμα, ανήμερα των εκλογών, των πιστωτικών καρτών των Βενεζουελάνων μέσω bitcoin). Συνήθης και η στάση των ΗΠΑ, που απειλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία μετέχουν στις εκλογές με κυρώσεις, και της Ε.Ε. που προεξοφλεί, ανεβάζοντας τους τόνους, «τη νοθεία του δικτάτορα Μαδούρο», παρότι κι αυτή τη φορά θα υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές που θα ελέγξουν την διαδικασίας της εκλογικής αναμέτρησης.
«Η στρατηγική της αποχής στις σημερινές εκλογές από την πλευρά της σκληρής Αντιπολίτευσης και η προδικασμένη μη αναγνώριση της εκλογικής διαδικασίας από τα κράτη που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουάιδο αναμενόμενες

Επιδιώκουν να απονομιμοποιήσουν οποιαδήποτε επίσημη διαδικασία και απόφαση προέρχεται από την κυβέρνηση Μαδούρο.
Όπως πάντα θεωρούν ανύπαρκτο οποιαδήποτε αποτέλεσμα προκύπτει από εκλογικές αναμετρήσεις και άλλες θεσμικές διαδικασίες. Από την άλλη επιχειρούν, επικίνδυνα για μια ακόμη φορά, να νομιμοποιήσουν και να καθιερώσουν εντελώς εξωθεσμικά και αυθαίρετα πολιτικά κανάλια λαϊκής συμμετοχής όπως η consulta popular την οποία ετοιμάζουν.

Το ΚΚ Βενεζουέλας με ανακοίνωσή του στην Tribuna Popular τονίζει ότι η Alternativa Popular Revolucionaria πρέπει να νομοθετήσει ώστε η κρίση να μην συνεχίσει να πληρώνεται από τον λαό.
Την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο με αμφιλεγόμενες και αντιφατικές δηλώσεις σε δημοσιογράφους ιδιωτικών τηλεοπτικώνς σταθμών, επανέλαβε ότι εάν το κόμμα και οι σύμμαχοί του δεν αποκτήσουν πλειοψηφία θα παραιτηθεί και επίσης διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να κάνει κυβέρνηση με την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

elecciones venezuela 2020 PCV Oscar Figuera

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PCV) Oscar Figuera, ο οποίος ηγείται του μοναδικού αριστερού συνασπισμού που συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές, της Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής (APR), σχολίασε στην εφημερίαδα:
«Ο Πρόεδρος Maduro, στη συνάντησή του με τα μέσα ενημέρωσης, έκανε επίσημα αυτό για το οποίο κρούαμε καμπανάκι κινδύνου καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας μας: υπάρχει ένα νέο σύμφωνο συμφιλίωσης της ηγεσίας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης σε επίπεδο ελίτ».
«Θεωρούμε, όπως καταγγέλλουμε επανειλημμένα, ότι αυτό το σύμφωνο, στο πλαίσιο των τρεχουσών παράνομων κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη χώρα, για να εγγυηθεί τα κέρδη της ξενόδουλης αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου φορτώνει στους ώμους των εργαζομένων ολόκληρο το βάρος της οικονομικής κρίσης », εξήγησε.

«Δηλαδή, δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε το εθνικό και διεθνές κεφάλαιο να έρθει στη χώρα για να επενδύσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς μας πόρους και το εργατικό δυναμικό μας, πληρώνοντας μισθούς πείνας κάτω των 2$, καταπατώντας και καραργώντας τα υπολείμματα κοινωνικών παροχών με λήψη όλων των ειδών προνομίων για τους έχοντες: το κεφάλαιο και οι επιχειρηματίες του ωφελούνται τον πλούτο και οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο και τις πόλεις γίνονται φτωχότεροι.
Αυτή η οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει και πρέπει να πάμε σε λαϊκές κινητοποιήσεις για να νομοθετήσουμε μια νέα φιλολαϊκή…

(ΣΣ |> Ο εκλογικός συνασπισμός Alternativa Popular Revolucionaria |Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική| δημιουργήθηκε –σε ότι αφορά το ΚΚ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση Maduro είχε παραβιάσει το σύμφωνο αριστερής συνεργασία και εφάρμοζε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.
Επισημοποιήθηκε στη 17η σύνοδο ολομέλειας της κεντρικής του επιτροπής στις 2 & 3 Ιουλίου 2020, στην οποία συμφώνησαν να σχηματίσουν μια εναλλακτική συμμαχία για να επιτύχουν μια «επαναστατική λύση» στην κρίση της Βενεζουέλας.
Η συμμαχία με το PCV και άλλα κοινωνικά κινήματα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2020 που συμφωνήθηκαν με απόφαση της πλειοψηφίας.
Ομοίως, η οργάνωση Lucha de Clases – η οποία είναι μέρος της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (Corriente Marxista Internacional) είχε επίσης υποβάλει πρόταση συμμαχίας με την Εναλλακτική Αριστερή Συμμαχία

ℹ️   Όλη η ανακοίνωση του PCV εδώ