Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκλογές Φιλανδία: Οριακή πρωτιά για τους Σοσιαλδημοκράτες – Πρωταγωνιστής ο ακροδεξιός

Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών ήλθαν σχεδόν ισόπαλα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ενώ η κεντροδεξιά συμπολίτευση δοκίμασε συντριπτική ήττα (μείον 7%), αποτέλεσμα που πολιτικοί παρατηρητές απέδωσαν στο αίσθημα ανασφάλειας εξαιτίας της μετανάστευσης, των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους και της κλιματικής αλλαγής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με το 17,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Χαίρονται οι Σοσιαλδημοκράτες που πήραν πρωτιά με 0,2%πάνω από τους “Αληθινούς Φινλανδούς” και 40 βουλευτές.

Το συγκυβερνών κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα (31 βουλευτές) και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία έλαβαν 13,8% και 17% των ψήφων αντίστοιχα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων.

Η βουλή της Φιλανδίας έχει 200 βουλευτές. Πρέπει να γίνουν πολλοί συνδυασμοί για να βρεθούν 100+1 κυβερνήσουν με δεδομένες τις διαφορές  μεταξύ των κομμάτων εξουσίας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους των δημοσίων υπηρεσιών, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να είναι παρατεταμένες.

Πάντως ο Άντι Ρίνε, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, πρώην συνδικαλιστής, 56 ετών, αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με το λαϊκιστικό κόμμα των Φινλανδών.

«Για πρώτη φορά από το 1999 είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στη Φινλανδία (…) το SPD είναι το κόμμα του πρωθυπουργού», τόνισε ο Ρίνε στους υποστηρικτές και τα μέλη του κόμματός του που πανηγύριζαν την -οριακή- νίκη στο κέντρο του Ελσίνκι.

Ο ηγέτης της φινλανδικής άκρας δεξιάς Γιούσι Χάλα-άχο, παρότι είχε αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο για τοποθετήσεις του το 2012, όταν συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές, αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Φινλανδία, συγκεντρώνοντας πάνω από 30.000 ψήφους.  Το κόμμα του συγκέντρωσε 17,5%, και 39 βουλευτές, οι εσωτερικοί αντίπαλοι τίποτα και κανέναν βουλευτή.  Ο Ρίνε έλαβε περίπου 12.000 ψήφους.

Αλλά στην αστική δημοκρατία τους δεν υπάρχουν αδιέξοδα..

jusi2

Αρχηγός των Αληθινών Φιλανδών: Μόνο μια στρατιωτική χούντα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση!

Γιούσι Χάλα Άχο. Είναι ο αρχηγός των Αληθινών Φιλανδών και εκλέχτηκε με ποσοστό μόλις 56% στο Συνέδριο του ακροδεξιού, ρατσιστικού κόμματος το 2017.

Βγήκε αρχηγός κάνοντας σκληρή κριτική στον προκάτοχό του τον Τίμο Σόινι για υποχωρήσεις από τις αρχές του κόμματος όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση.

Για να δούμε τις αρχές του διδάκτορα στην γλωσσολογία των αρχαίων σλαβικών γλωσσών!

— 2006: Ελπίζω οι ξένοι μουσουλμάνοι βιαστές να βιάσουν τους πολιτικούς μου αντιπάλους.

— 2007: Τόσο αυθάδεις, αχάριστους και αχαΐρευτους ανθρώπους σαν τους Σομαλούς δεν γέννησε η φύση.

— 2009: ο Προφήτης ήταν παιδόφιλος όπως και όλοι οι μουσουλμάνοι. Γιαυτό καταδικάστηκε σε 50 μέρες φυλακή και την εξαγόρασε με 400ευρω!

— 2011: Μόνο μια στρατιωτική χούντα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση!

Έβγαλαν σπυριά οι πολιτικοί συνεταίροι στην κυβέρνηση της Φιλανδίας μόλις έμαθαν την εκλογή του.

Έτσι οι 22 από τους 37 βουλευτές του κόμματος διασπάστηκαν και συνέχισαν να συγκυβερνούν με το κόμμα του Κέντρου!

Κανένα αδιέξοδο στην Δημοκρατία!