Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκπρόσωπος ΔΗΠΑΚ στον ΠΙΣ: Η κυβέρνηση επιτίθεται στην Υγεία με τη στήριξη της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Την επίθεση της κυβέρνησης και τη στάση της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων στην Υγεία καταδίκασε στην τοποθέτησή του στο δια περιφοράς ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο Χρήστος Παπάζογλου εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ.

Σημείωσε ότι η ΔΗΠΑΚ απαιτεί την άμεση επίταξη των ιδιωτικών ομίλων Υγείας, κλινικών, διαγνωστικών αλυσίδων, την άμεση ένταξη και αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων στη μάχη ενάντια στην πανδημία με ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει παραπέρα τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία, «ενοικιάζοντας» με αυξημένο κονδύλι κλίνες ΜΕΘ, άλλες υπηρεσίες και σε αυτή την επίθεση έχει την πλήρη στήριξη και αρωγή της ηγεσίας του ΠΙΣ και των ΙΣ.

Η τοποθέτησή του έχει ως εξής:

«Μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας, από την πρώτη στιγμή, τόσο την άνοιξη όσο και τώρα, η ΔΗΠΑΚ με ευθύνη τοποθετήθηκε, ιεραρχώντας τις ανάγκες της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων, την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών μας.

Η πολιτική που αντιμετωπίζει ως περιττό κόστος υπηρεσίες και δομές Υγείας, η πολιτική που αξιολογούσε τα νοσοκομεία και τις κλινικές με βάση την πληρότητα, η λειτουργία των νοσοκομείων με ίδια έσοδα και με γνώμονα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τελικά το κλείσιμο δομών ΠΦΥ αλλά και νοσοκομειακών κλινών σε συνδυασμό με τη σταθερή υποχρηματοδότηση και τη διογκούμενη υποστελέχωση, αυτή η πολιτική με την κλιμακούμενη επίθεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ευρωενωσιακών κατευθύνσεων, ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.

Βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στην πανδημία και έχοντας επίγνωση, ότι οι ανάγκες θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, έχοντας επίγνωση ότι οι ανάγκες ασθενών μη-COVID έμειναν ακάλυπτες την άνοιξη και το κλείσιμο δομών Υγείας, χειρουργείων κ.λπ. θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνη κατάσταση, απαιτήσαμε την άμεση επίταξη των ιδιωτικών ομίλων Υγείας, κλινικών, διαγνωστικών αλυσίδων κλπ. Απαιτήσαμε την άμεση ένταξη και αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων στη μάχη ενάντια στην πανδημία με ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Αυτή την στιγμή επιλέγει η κυβέρνηση να κλιμακώσει την επίθεσή της όχι μόνο στα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες αλλά ακόμα και στον κλάδο της Υγείας.

Επιλέγει να στηρίξει παραπέρα τους μεγαλοεπιχειρηματίες Υγείας «ενοικιάζοντας» με αυξημένο κονδύλι κλίνες ΜΕΘ, άλλες υπηρεσίες, επιτρέποντας την κερδοσκοπία με τα διαγνωστικά τεστ κ.λπ. Παράλληλα με την επίκληση των οξυμένων αναγκών, ετοιμάζει νέα επίθεση ακόμα και στο δημόσιο σύστημα Υγείας με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εισόδου ιδιωτών με δελτίο παροχής υπηρεσιών, της επίθεσης στην Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ. Η νέα επίθεση προμηνύει την επέκταση των ΣΔΙΤ, την επέλαση μεγαλοεπιχειρηματιών στα δημόσια νοσοκομεία, την επέκταση του εμπορευματικού χαρακτήρα τους και της λειτουργίας τους με γνώμονα τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε αυτή την επίθεση η κυβέρνηση έχει την πλήρη στήριξη και αρωγή της ηγεσίας του ΠΙΣ και των ΙΣ. Στήσανε μία απαράδεκτη φιέστα με την μορφή της κοινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΠΙΣ και των προέδρων των ΙΣ με τον υπουργό, για να προωθήσουν μια «πλουραλιστική» μονοπαραταξιακή στήριξη των κυβερνητικών επιλογών. Ακολουθούν απαράδεκτες (τυπικά, διαδικαστικά και ουσιαστικά) μεθοδεύσεις με δια περιφοράς συνεδριάσεις για στήριξη του βασικού άξονα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων γιατί ακριβώς στηρίζουν τις ΣΔΙΤ, την επέκταση των μεγαλοεπιχειρηματιών στα δημόσια νοσοκομεία και την λειτουργία των νόμων της αγοράς στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Πρωτοστάτησαν και οι ΙΣ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, με απαράδεκτες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις που καλούσαν τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς να στηρίξουν την επίθεση στο ΕΣΥ.

Η επέκταση των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι ΣΔΙΤ, η παραπέρα άλωση κάθε δημόσιου χαρακτήρα στην παροχή υπηρεσιών υγείας πέρα από τις ανάγκες των ασθενών μας, της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των γιατρών και συνολικά των εργαζόμενων στο ΕΣΥ, υπονομεύει και την συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων – γιατρών. Το έχουμε βιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”, τι σημαίνει ανταγωνισμός με ομίλους Υγείας και αλυσίδες διαγνωστικών. Το βιώσαμε και μέσα στην πανδημία που οι μεγαλοεπιχειρηματίες την αντιμετώπισαν ως ευκαιρία, κερδοσκοπώντας, ενώ η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γιατρών δυσκολεύονταν ακόμα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις προστασίας της υγείας τους και την ασφαλή εξέταση και παροχή φροντίδας στους ασθενείς μας. Η νέα επίθεση για τους νέους γιατρούς και τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων θα σημαίνει επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, επιδείνωση των όρων εργασίας και των όρων λειτουργίας και συντήρησης του μικρού ιατρείου στον ανταγωνισμό με τις αλυσίδες και τους νόμους της ζούγκλας της ελεύθερης αγοράς.

Καταδικάζουμε την επίθεση της κυβέρνησης και την στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων.

Έξω οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τα δημόσια νοσοκομεία, όχι στις ΣΔΙΤ.

Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας – νοσοκομεία, ΚΥ κ.λπ. με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση ΜΕΘ αλλά και δομών ΠΦΥ. Να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία, οι περίπου 10.000 νοσοκομειακές κλίνες και οι δομές ΠΦΥ που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί στην μάχη πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με ίδιους μισθολογικούς και εργασιακούς όρους με τους γιατρούς του ΕΣΥ και να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Καμία ανοχή στην επίθεση για άλωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργείων και διαγνωστικών αλυσίδων, διαγνωστικών τεστ κ.λπ. για να διασφαλιστούν υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε ασθενείς με COVID 19, αλλά και ουσιαστική παρακολούθηση και αντιμετώπιση μη μολυσματικών μη-COVID 19 ασθενειών.

Στελέχωση τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας σε δημόσια νοσοκομεία με άμεσες προσλήψεις μόνιμων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την ουσιαστική συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση συνεπειών στη δημόσια υγεία και την εξάπλωση της πανδημίας. Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών στους υγειονομικούς που νοσούν με COVID 19 λόγω της επαγγελματικής τους έκθεσης.

Δημιουργία τοπικών μονάδων δημόσιας Υγείας, σε άμεση διασύνδεση με τις δομές της ΠΦΥ, υπεύθυνων για την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, τον εντοπισμό – απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Πλήρη και αναλυτική καταγραφή και επικοινωνία όλων των επιδημιολογικών δεδομένων της επιδημίας».

«Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελλαρ, Μια ιστορία εκμετάλλευσης στις αποικίες καφέ»