Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκπρόσωπος Πούτιν: Οι Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από την αλλαγή του στάτους της Αγίας Σοφίας

Την πεποίθηση ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία δεν θα βλάψει τις σχέσεις Μόσχας -Άγκυρας εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Avtoradio.

Η Ρωσία ξεκινάει από το ότι αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας και ο Πεσκόφ δήλωσε πως οι Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από την αλλαγή του στάτους του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Στην Αγία Σοφία υπήρχαν αρκετά ακριβά εισιτήρια, ενώ τώρα εισιτήρια δεν θα υπάρχουν, η είσοδος θα είναι δωρεάν. Υπό αυτή την έννοια οι δικοί μας τουρίστες θα είναι κερδισμένοι», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Εξάλλου, ελπίζουμε, ότι με την οποιαδήποτε απόφαση οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπ όψιν και το στάτους της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι ο ναός θα έχει ιερό χαρακτήρα για πολλούς Χριστιανούς» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες, που θα επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον ναό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις που δόθηκαν από μέρους της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες «όλα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο τρόπο και όλοι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να επισκέπτονται τον ναό».

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό την θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ζήτημα αυτό, «η οποία διαφέρει από την κρατική θέση».

Παρότι εκ πρώτης όψεως ξαφνιάζει η τοποθέτηση του Ρώσου αξιωματούχου, εντούτοις δείχνει ότι το θέμα της Αγιάς Σοφιάς είναι ενταγμένο μέσα στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Αγιά Σοφιά: Δε θα διστάσουν να δώσουν στην Τουρκία οποιοδήποτε αντάλλαγμα