Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Αν και δεν αναφέρεται το αντικείμενο ενημέρωσης, σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 27 Ιουλίου άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για εμβολιασμούς με τέταρτη δόση για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θεωρεί πως πρέπει να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για την εισήγηση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης δεύτερης αναμνηστικης δόσης εμβολίου στα άτομα ηλικίας 39 έως 59 χρονων.

H επικεροποίηση γίνεται μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας για το ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε υπό κάποια πίεση, ίσως της επιδεινούμενης επιδημιολογικης εικόνας, τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό στους πολίτες ηλικίας 30 έως 59 χρονων, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση.

Είναι ενδεικτικό ότι ατύπως δινόταν η διευκρίνηση ότι για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν πρέπει να έχει συμπληρωθεί τετράμηνο από τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης. Καθώς επίσης ότι όσοι έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση, δεν θα λάβουν τη δεύτερη.

Πιθανόν σήμερα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης να δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις καθώς και τυχόν άλλες που κρίνεται αναγκαίο από τους ειδικούς να ανακοινωθούν.

Απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις διότι «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε».

Ο πρώτος που εξέφρασε τις ενστάσεις του ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είχε σημειώσει ότι εφόσον δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, δεν έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ακολούθως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε αναφέρει ότι η τέταρτη δόση είναι προαιρετική και ότι η πλατφόρμα άνοιξε για ανθρώπους «που φοβούνται, που λένε ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς».

Σε δηλώσεις της στο MEGA, η κ. Γκάγκα είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή παρενέργειες από μια επιπλέον δόση, αλλά δεν υπάρχουν και τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι θα ωφελήσει σε κάπου. «Αν θέλει κάποιος να το κάνει, να το κάνει», είχε πει.

Με τη σειρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε δηλώσει ότι ο ίδιος δεν θα κάνει την τέταρτη δόση, γιατί δεν συντρέχει κάποιος λόγος, σημειώνοντας ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.

Γενικά, οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα αυτό, με τους περισσότερους να συστήνουν να κάνουν τέταρτη δόση οι 60 και άνω, ενώ οι 30-59 μπορούν να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο. Δεν συστήνεται επίσης η τέταρτη δόση σε περίπτωση που κάποιος/α έχει κάνει τις τρεις προηγούμενες δόσεις και έχει νοσήσει.

Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση