Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

“Εκτός ελέγχου” οι τιμές για ρεύμα και πετρέλαιο στη Γερμανία

Μέσα σε λίγους μήνες η τιμή χονδρικής για το πετρέλαιο στην Ευρώπη πολλαπλασιάστηκε, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Εκτός από την υψηλή ζήτηση υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, που συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών: Μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις περισσότερες αγορές, τα παιχνίδια με τους περιορισμούς στις εξαγωγές από την πλευρά των “παραγωγών” -μεγάλων πολυεθνικών και κρατών (Ρωσία πχ.), αλλά και η «αλμυρή» φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το οικονομικό πόρταλ Verivox, το κόστος των νοικοκυριών για φυσικό αέριο έχει τριπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2021. Στις αγορές άμεσης παράδοσης (spot), που διαπραγματεύονται βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, οι τιμές έχουν μάλιστα επταπλασιαστεί.

Σχεδόν 50% η αύξηση στο φυσικό αέριο, 40% στο πετρέλαιο

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 47%.

«Το 2022 θα δούμε και νέες επιβαρύνσεις στις τιμές» υπενθυμίζει ο Τόρστεν Στορκ, συνεργάτης του Verivox.

«Από τον Ιανουάριο θα δούμε να ανεβαίνει, από τα 25 στα 30 ευρώ ανά τόνο, το ειδικό τέλος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επιβάλλεται στα ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, ακριβαίνουν τα τέλη χρήσης δικτύου, μία επιβάρυνση την οποία οι πάροχοι ενέργειας κατά κανόνα μετακυλύουν στον καταναλωτή.

Για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 οι περισσότεροι πάροχοι ενέργειας έχουν ήδη προαναγγείλει αυξήσεις που φτάνουν το 23%, κατά μέσο όρο. Με ετήσια κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρες η αύξηση αυτή συνεπάγεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση 339€» αναφέρει.

Παρόμοια εξέλιξη παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης

Τον Ιανουάριο του 2021 η τιμή -εκτός των φόρων- για 100 λίτρα πετρέλαιο κυμαινόταν στα 49 €, ενώ σήμερα φτάνει τα 69 €. Πρόκειται για μία αύξηση 41%.

«Η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί κατά κανόνα τις τιμές των πρώτων υλών. Με την αύξηση της φορολόγησης για το διοξείδιο του άνθρακα η ανοδική πορεία μάλλον θα συνεχιστεί» τονίζει ο Τόρστεν Στορκ.

Τελικά και ο λογαριασμός για το ηλεκτρικό ρεύμα παίρνει την ανιούσα και αυξάνεται κατά 18,4% στην περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Για ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες η αύξηση αυτή συνεπάγεται ένα επιπλέον κόστος 215 €.

Αβάσταχτες οι φορολογικές επιβαρύνσεις

Μία «ευχάριστη» είδηση: Στα τέλη του 2021 μειώθηκε από 6,5 στα 3,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το πάγιο τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχε επιβληθεί προ ετών στη Γερμανία με στόχο τη χρηματοδότηση αιολικών πάρκων και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Για ένα νοικοκυριό τριών ατόμων με ετήσια κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες η μείωση αυτή εξοικονομεί 133 ευρώ, κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή ωστόσο τα τέλη χρήσης δικτύου σημειώνουν αύξηση-ρεκόρ 4%.

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία το μεγαλύτερο μέρος της τελικής τιμής οφείλεται σε φόρους, ειδικά τέλη και τέλη διέλευσης. Η ίδια η αγορά του καυσίμου και η διανομή της αντιστοιχεί μόλις στο 25% της τελικής τιμής. Με λίγα λόγια o πιο σημαντικός παράγοντας κόστους είναι το ίδιο το κράτος (σσ. όπως εξάλλου και στην Ελλάδα και σε όλη την καπιταλιστική Ευρώπη)

Στο πρόσφατο παρελθόν πολλοί καταναλωτές είχαν καταφύγει στη λύση ενός εναλλακτικού ή discount παρόχου. Ωστόσο τελευταία πολλοί από αυτούς τους παρόχους κηρύσσουν πτώχευση, καθώς είχαν προσελκύσει πελάτες με ιδιαίτερα χαμηλά τιμολόγια που –έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Μόνο στην Κολωνία με ~300.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι η χρεοκοπία εναλλακτικών παρόχων αφορά δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές.

Σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής δεν μένει βέβαια χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μεταφέρεται αυτομάτως στον βασικό πάροχο της περιοχής του, που συνήθως είναι μία δημοτική επιχείρηση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται στο τιμολόγιο για νέους πελάτες, που είναι παραπάνω από «τσιμπημένο».

Για παράδειγμα, στη δημοτική επιχείρηση Rheinenergie της Κολωνίας ο παλαιός πελάτης πληρώνει 30,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ ο νέος πελάτης 72,8 (!!)

 

Ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (Κρίστιαν Λίντνερ – FDP) προσβλέπει σε ζεστό χρήμα λόγω των αυξημένων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο -κάπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2021.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε επερώτηση, σύμφωνα με πληροφορίες της Neue Osnabrücker Zeitung, zeit.de, pnn.de κά. γερμανικών ΜΜΕ

Αντίστοιχα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βάλει στην τσέπη 45,12 δισ. ευρώ μέσω του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργειακών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο ως καύσιμο θέρμανσης και κίνησης –τροφοδοτώντας στη συνέχεια τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής  της κοινοβουλευτικής ομάδας Dietmar Bartsch «απαίτησε» “ειλικρίνεια στη φορολογική συζήτηση”, λέγοντας «αν ο Κρίστιαν Λίντνερ υποσχεθεί ανακούφιση αύριο, πρέπει να κάνει κάτι από σήμερα»…


Εξαιτίας τεχνικών ζητημάτων και εργασιών για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας, υπάρχουν κατά περιόδους προβλήματα στην προσβασιμότητα του atexnos.gr για τις επόμενες 2 με 3 ημέρες. Εργαζόμαστε ώστε να καταστεί η ιστοσελίδα περισσότερο λειτουργική και “γρήγορη” -πολύ σύντομα θα επανέλθουμε με μεγαλύτερη δυναμική, στις καθημερινές αναρτήσεις, άρθρα, σχόλια, κλπ.

«Ατέχνως».

Ατέχνως Atexnos work

Μετάβαση στο περιεχόμενο