Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελέγχοντας τους… «ψιθύρους» (ΤΕΚΜΗΡΙΟ)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Η 7χρονη διακυβέρνηση της Χούντας, ήταν ένας καθεστώς τρόμου -με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές εκτελέσεις– που υπεράσπιζε την εξουσία της άρχουσας τάξης συνολικά. Μία από τις «φροντίδες» του καθεστώτος ήταν η πολύ πολύπλευρη παρακολούθηση του λαού, ο έλεγχος των όποιων αντιδράσεων του, της σκέψης του αλλά και των προσωπικών «στιγμών» του όπως αυτές εκφράζοντας π.χ στις φιλικές του συναναστροφές.

Μεγάλη «δόξα» εκείνη την εποχή είχαν οι περίφημοι «ψίθυροι» που αφορούσαν πλευρές του καθεστώτος ή της στάσης των ηγετών του καθώς και οι λεγόμενοι «ψιθυριστές» που τις διέδιδαν. πίσω από τους οποίους έβλεπαν έστω και «εν δυνάμει» υπονομευτές του καθεστώτος.

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας – Αρχείο Νομαρχίας) παρουσιάζει πλευρές του ζητήματος.

Πρόκειται για εμπιστευτικό έγγραφο με ημερομηνία 18/2/1970 της «Προεδρίας της Κυβερνήσεως» που απευθύνεται σε Υπουργεία, Οργανισμού και Νομαρχίες. Αναφέρει συγκεκριμένα

«Θέμα: Κυκλοφορούντες ψίθυροι

Εχομεν την τιμήν να παρακαλέσωμεν Υμάς όπως μας αποστείλητε ημίν κατάστασιν (ως το συνημμένον υπόδειγμα) αναφερομένη εις τους κατά καιρούς κυκλοφορήσαντας «ψιθύρους» εν σχέσει προς οιονδήποτε θέμα της Υμετέρας αρμοδιότητος ή εντός της διοικητικής περιφερείας υμών μετά των στοιχείων διαψεύσεως τούτων»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.