Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελεύθερος ο 14χρονος μαθητής από το Χαλάνδρι

Ελεύθερος αφέθηκε ο 14χρονος μαθητής που είχε συλληφθεί μετά τις κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης και κρατείτο επί τέσσερις μέρες στην ΓΑΔΑ, μαζί με άλλους τρεις μαθητές.

Ο μαθητής, μέλος του 15μελούς του σχολείου του  συμμετείχε στο μαθητικό συλλαλητήριο, και μετά  πήγε με τους φίλους του, να φάνε. Εξερχόμενος από το κατάστημα εστίασης, συνελήφθη. Στον έλεγχο που τον υπέβαλαν οι αρχές δεν βρέθηκε κάτι.

Παρόλα αυτά ο μικρός μαθητής κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ και σήμερα παραπέμφθηκε στον ανακριτή.

Λίγο μετά τις 10.30 π.μ. έγινε η προσαγωγή των κατηγορούμενων μαθητών που κρατούνταν στη ΓΑΔΑ όπου υπήρχε κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την απελευθέρωση των μαθητών. Οι συγκεντρωμένοι χειροκροτούσαν φωνάζοντας «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει» και «κάτω τα χέρια από τους μαθητές».

«Κάτω τα χέρια απο τους αγωνιζόμενους μαθητές», αναγράφει το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, καταγγέλοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών.

Ο 14χρονος μαθητής απο το Χαλάνδρι, προσήχθη στο κτίριο 9 των δικαστηρίων της Ευελπίδων, αφού έκλεισε 5 ημέρες κράτησης στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ καθώς είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια του οργίου καταστολής και αστυνομοκρατίας στο περιθώριο του μαθητικού συλλαλητηρίου την περασμένη Πέμπτη. Μαζί του προσήχθησαν άλλοι δύο 14χρονοι και δύο 17χρονοι μαθητές που και αυτοί συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη και κρατούνταν και αυτοί στη ΓΑΔΑ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης, αντιπροσωπείες, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Ενώσεων Γονέων, της ΟΛΜΕ και άλλων μαζικών φορέων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης. Σε δήλωσή του ανέφερε: «Είμαστε εδώ σήμερα γιατί θεωρούμε απαράδεκτη τη σύλληψη μαθητών, οι οποίοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, όπως είναι το δικαίωμά τους στη μόρφωση, το δικαίωμά τους στην υγεία και το δικαίωμά τους να έχουν φωνή και λόγο και να διεκδικούν αυτά τα οποία θεωρούν σωστά.

Η κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο σήμερα, ενοχοποίησε το δικαίωμα των νέων να διεκδικούν και έδειξε τον αυταρχισμό της. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σπέρνει ανέμους και στη συνέχεια θα θερίσει θύελλες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα στον αγώνα των νέων, των φοιτητών και των μαθητών για δικαίωμα στη μόρφωση, για την υγεία τους».

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου σημειώνει ότι ο μαθητής Β. Γ. από το 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «συνελήφθη για κακούργημα, εντελώς αναίτια, τη στιγμή που αποχωρούσε από κατάστημα εστίασης στην πλατεία Συντάγματος και κρατείται επί τέσσερις ολόκληρες ημέρες, χωρίς να έχει δικαίωμα, ανήλικο παιδί, να επικοινωνήσει με την οικογένειά του! Η σύλληψή του εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο να τρομοκρατηθούν οι μαθητές που αγωνίζονται για μία καλύτερη εκπαίδευση, για μία καλύτερη ζωή».

Επίσης, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη σύλληψη και κράτηση του 14χρονου μαθητή.

Την κράτηση του μαθητή του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλανδρίου, η οποία καλούσε στην κινητοποίηση «για να υπερασπιστούμε τον μαθητή και να καταδικάσουμε τον αυταρχισμό».

Ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου (μέλος της ΟΓΕ) απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του μαθητή και κάλεσε τις γυναίκες στην κινητοποίηση στην πρώην Σχολή Ευελπίδων.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Β’ Αθήνας.

euelpidon2 euelpidon3 euelpidon4 euelpidon5