Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους ιερείς στην Ευρώπη (ανά κάτοικο) – Γράφημα

Η αναλογία ιερέων / κατοίκων της χώρας μας είναι 87,7, αρκετά υψηλότερη από τη δεύτερη Ιταλία (82,8), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία (με αναλογία 80,1), η Πολωνία (71,1) και το Βέλγιο (64,1).

Στον αντίποδα τη μικρότερη αναλογία ιερέων ανά 100.000 κατοίκους έχει η Βουλγαρία (12), και ακολουθούν η Τσεχία (18,9), η Ολλανδία (20,1), η Ουγγαρία (22,2) και η Γερμανία (22,3).

kliros

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του αρμόδιου υπουργείου, στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 9.792 ενοριακοί και μοναστηριακοί ναοί, αλλά ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν συνυπολογίζονται τα παρεκκλήσια, τα ξωκλήσια, οι προκυνηματικοί, οι ιδιόκτητοι και οι κοιμητηριακοί ναοί. Από τις 9.792 ναούς, οι 9.146 είναι ενοριακοί και οι 646 μοναστηριακοί, οι οποίοι ανήκουν στη δικαιοδοσία των 82 μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των 9 μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης, των 5 μητροπόλεων των εκκλησιαστικών επαρχιών Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου.

Πηγή: Καθημερινή

Αυτοί είναι οι μισθοί των κληρικών, από τον παπά μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο