Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελλάδα, η χώρα με τους περισσότερους ιερείς στην Ευρώπη (ανά κάτοικο) — Γράφημα

Η ανα­λο­γία ιερέ­ων / κατοί­κων της χώρας μας είναι 87,7, αρκε­τά υψη­λό­τε­ρη από τη δεύ­τε­ρη Ιτα­λία (82,8), ενώ την πρώ­τη πεντά­δα συμπλη­ρώ­νουν η Ρου­μα­νία (με ανα­λο­γία 80,1), η Πολω­νία (71,1) και το Βέλ­γιο (64,1).

Στον αντί­πο­δα τη μικρό­τε­ρη ανα­λο­γία ιερέ­ων ανά 100.000 κατοί­κους έχει η Βουλ­γα­ρία (12), και ακο­λου­θούν η Τσε­χία (18,9), η Ολλαν­δία (20,1), η Ουγ­γα­ρία (22,2) και η Γερ­μα­νία (22,3).

kliros

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία μελέ­της της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Θρη­σκευ­μά­των του αρμό­διου υπουρ­γεί­ου, στη χώρα μας υπάρ­χουν συνο­λι­κά 9.792 ενο­ρια­κοί και μονα­στη­ρια­κοί ναοί, αλλά ο αριθ­μός είναι κατά πολύ μεγα­λύ­τε­ρος, καθώς δεν συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται τα παρεκ­κλή­σια, τα ξωκλή­σια, οι προ­κυ­νη­μα­τι­κοί, οι ιδιό­κτη­τοι και οι κοι­μη­τη­ρια­κοί ναοί. Από τις 9.792 ναούς, οι 9.146 είναι ενο­ρια­κοί και οι 646 μονα­στη­ρια­κοί, οι οποί­οι ανή­κουν στη δικαιο­δο­σία των 82 μητρο­πό­λε­ων της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος, των 9 μητρο­πό­λε­ων της Εκκλη­σί­ας της Κρή­της, των 5 μητρο­πό­λε­ων των εκκλη­σια­στι­κών επαρ­χιών Δωδε­κα­νή­σου και στην Πατριαρ­χι­κή Εξαρ­χία της Πάτμου.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Αυτοί είναι οι μισθοί των κλη­ρι­κών, από τον παπά μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο