Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελλάδα-Κούβα: Μια σύγκριση εν μέσω πανδημίας

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Η Ελλάδα και η Κούβα είναι δύο χώρες με περίπου ίδιο πληθυσμό: 10.355.000 κατοίκους η Ελλάδα και 11.317.000 κατοίκους η Κούβα.

Στην Ελλάδα, η χθεσινή μέρα Τρίτη 9 Νοέμβρη, έκλεισε με νέο θλιβερό «ρεκόρ» κρουσμάτων: 8.613 κρούσματα και 46 θανάτους.

Στην Κούβα, χθες 9/11, καταγράφησαν 467 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα της Ε.Ε. μετράει 16.414 θανάτους από Covid-19.

Αντίστοιχα στην – αποκλεισμένη από τις ΗΠΑ – Κούβα έχουν καταγραφεί από το ξεκινημα της πανδημίας 8.270 θάνατοι.

Στην Ελλάδα, μέχρι τις 7 Νοέμβρη 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου ανέρχονταν σε 6.711.561, δηλαδή το 62,6% του πληθυσμού.

Στην Κούβα, μέχρι τις 7 Νοέμβρη 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου ανέρχονταν σε 10.043.045, δηλαδή το 88,7% του πληθυσμού.

Τα πλήρως εμβλολιασμένα άτομα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 6,43 εκατομμύρια (60% του πληθυσμού) ενώ, αντίστοιχα, στην Κούβα ανέρχονται σε 7,78 εκατομμύρια (68,7% του πληθυσμού).

Η Κούβα βρίσκεται στην 3η θέση της παγκόσμιας λίστας αναφορικά με το ποσοστό εμβολιασμών στο σύνολο του πληθυσμού (89% έχουν κάνει 2 δόσεις). Αντίστοιχα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για την Ελλάδα ανέρχεται σε 65% (και τις 2 δόσεις).

Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα εμβόλια παραγωγής ΗΠΑ/Γερμανίας και Μ. Βρετανίας: Pfizer/BioNtech, Moderna, Johnson&Johnson, Astra Zeneca.

Η Κούβα– εν μέσω οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού – προχώρησε στην παραγωγή 4 εμβολίων, δύο εκ των οποίων ήδη χρησιμοποιούνται (Abdala και Soberana 02) και δύο που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο. Το εμβόλιο Abdala έχει καταγράψει αποτελεσματικότητα 92,28% και, πέραν της Κούβας, χρησιμοποιείται στη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και τη Νικαράγουα.

Από την αρχή της πανδημίας, η Κουβανική κυβέρνηση όχι μόνο πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού ενεργοποιώντας πλήρως όλες τις δυνάμεις του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, αλλά πρωταγωνίστησε και στην διεθνιστική αλληλεγγύη, στέλνοντας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε 40 χώρες που μαστίζονταν από τον κορωνοϊό.

Αντίθετα, η Ελληνική κυβέρνηση, αφού διαχειρίστηκε το κύμα της πανδημίας με παλινωδίες, ανευθυνότητα και συνεχή επίκληση της «ατομικής ευθύνης», συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την θωράκιση του ΕΣΥ, απαξιώντας να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έχουν αναδειχθεί από υγειονομικούς και φορείς για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού. Την ίδια δε στιγμή, κωφεύει προκλητικά στα καλέσματα για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και μαζικής μετακίνησης.

Τα παραπάνω δεν είναι απλά αριθμητικά στοιχεία. Πίσω από τα ποσοστά και τους αριθμούς κρύβεται η πραγματικότητα δύο διαφορετικών κόσμων: Του καπιταλισμού, όπου κυριαρχεί το κυνήγι του κέρδους και η εμπορευματοποίηση των πάντων (συμπεριλαμβανομένου του αγαθού της Υγείας) και του σοσιαλισμού που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Υ.Γ: Σε όσους με αυθάδεια και πονηριά θέτουν το προβοκατόρικο ερώτημα «γιατί δεν πάτε να ζήτετε στην Κούβα;» απαντάμε: Θα μείνουμε στην πατρίδα μας να αγωνιστούμε για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για ένα σύστημα ανθρώπινο και μια κοινωνία στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.

che guevara 008