Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελλήνων… το νόμιμον

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Ξαφνιάζεσαι; Μα αυτός είναι ο καπιταλισμός, αγαπητέ μου. Κι αυτή η μοίρα σου. Τον στήριξες, τον υπηρέτησες, αποδέχτηκες τον παραλογισμό του, για να μην πούμε ότι ποτέ δεν τον αντιλήφθηκες. Έζησες ήσυχα, πειθαρχημένα, απέφυγες να βγάλεις «το φίδι απ’ την τρύπα», «τα κάστανα απ’ τη φωτιά». Έμαθες και στα παιδιά σου να φέρονται ανάλογα. Όσο αυγάτιζες τα κέρδη τους σε ανέχονταν. Με το παραμύθι για τον… μοναδικό τους κόσμο, το ξεροκόμματο που σου πέταγαν, τον εκμαυλισμό της συνείδησής σου.

Τώρα που εβδομηντάρισες, τι να σε κάνουν; Είσαι βάρος, μπάρμπα! Και πάλι καλά να λες. Στην αρχαία Τζια, την Κέα – αν την έχεις ακουστά, αυτό γινόταν στα 60 χρόνια. Έπαιρνε το κώνειο αυτοβούλως ο καθείς και όδευε προς… θεού του. Έμεινε στην ιστορία ως «Κείων το νόμιμον».

Τότε είχαμε δουλοκτητισμό. Σήμερα έχουμε καπιταλισμό. Σου δώσανε και 10 χρόνια παράταση. Σ’ απαλλάσσουν κι από το βάρος της ίδιας απόφασης. Απαλλάσσουν και την κοινωνία τους από το βάρος της συντήρησής σου. Αφού σου κατάκλεψαν και καρπώθηκαν τον ιδρώτα και τους κόπους σου, τόσων χρόνων. Θεωρούν πως ξόφλησες. Σειρά παίρνουν τα παιδιά σου. Που βοήθησες κι εσύ να γίνουν θύματά τους.

Κι όμως! Ακόμη και τώρα, είναι καιρός. Μη θυσιάζεις στα κέρδη τους ότι σου απόμεινε από ζωή. Υπερασπίσου τα παιδιά σου. Δείξε τους την δύναμή σου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ