Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελληνικά Hoaxes: Οι «σερίφηδες» του διαδικτύου αυτοεξευτελίζονται, διαψεύδοντας μέχρι και την… κυβέρνηση

Ως γνωστόν το Facebook έχει αναθέσει την παρακολούθηση των Fake News στο site ellinikahoaxes.gr, το οποίο όχι μόνο δεν διαθέτει τη δημοσιογραφική πείρα, ούτε καν την δημοσιογραφική ιδιότητα (μάλιστα κατηγορούνται για πλαστογραφία) πολύ περισσότερο, δεν διαθέτουν την επιστημονική γνώση αν και καταπιάνονται με ζητήματα που άπτονται τομέων της επιστήμης.

Τα ellinikahoaxes όχι μόνο δεν τηρούν στάση ουδετερότητας, όχι μόνο έγιναν τα ίδια παραγωγοί Fakes News, όχι μόνο χαρακτηρίζουν fake news το σχόλια – ερμηνεία του δημοσιογράφου(!) αλλά καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια απενοχοποίησης και ξεπλύματος συγκεκριμένης πολιτικής και οργανισμών, ακόμη και διεθνών προβοκατσιών.

Κραυγαλέα περίπτωση όταν πριν λίγους μήνες τα ellinikahoaxes κυκλοφόρησαν alert για Fake News (για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων), το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζικές αντιδράσεις μέσων και πολιτών, τα ellinikahoaxes παραδέχθηκαν αργότερα ότι έκαναν λάθος χωρίς να δώσουν παραπάνω εξηγήσεις.

Δεν ήταν το τελευταίο  όμως. Χθες χαρακτήρισαν Fake News δημοσιεύματα για ενίσχυση των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα επικαλούμενα μάλιστα τη ΓΑΔΑ!!! Δηλαδή άξιο δημοσίευσης είναι μόνο ό,τι δε διαψεύδουν (ή αλλιώς μόνο ό,τι επιβεβαιώνουν) τα γραφεία Τύπου Οργανισμών, φορέων, υπουργείων κλπ!!! Το νιώσαμε και στο πετσί μας αυτό όταν για να μας διαψεύσει επικαλέστηκε την άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δανίας τη στιγμή που ο Τύπος της Δανίας βοούσε περί του αντιθέτου!!!

Στη προκειμένη περίπτωση διαψεύδει και τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπροσωπο:

hoaxes

Ιδού το σχετικό απόσπασμα από το ΑΠΕ για τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στις 19/11

ape

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Με λίγα λόγια, στην πρεμούρα τους να «διαψεύσουν» μια είδηση (ποτ θεώρησαν ότι εκθέτει την κυβέρνηση), οι φωστήρες των «Hoaxes»… διέψευσαν τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!

Σημειώνεται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου Facebook, ελέγχοντας τις εικόνες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα, ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο των fake news. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα, για τις υπηρεσίες που προσέφερε το 2019, εισέπραξε το ποσό των 269.480 ευρώ. Το ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των ελεγχόμενων αναρτήσεων.

Ο χαρακτηρισμός μιας ανάρτησης ως Fake έχει αποτέλεσμα τόσο το να πέφτει η σελίδα του μέσου χαμηλά στη ροή όσων βλέπουν οι χρήστες (οι χρήστες είναι λιγότερο πιθανό να τη δουν να εμφανίζεται στη ροή ειδήσεων. Αλλά και εάν τη δουν, ή αποπειραθούν να την κοινοποιήσουν), η πλατφόρμα θα τους προτείνει να διαβάσουν το άρθρο που θα δίνει την πραγματική της διάσταση.

Αυτό όμως δεν το χειρότερο που θα υποστεί η σελίδα του Μέσου Ενημέρωσης. Το facebook αναλαμβάνει δράση και ρίχνει τη σελίδα. Το έχει κάνει. Με σχετική προειδοποίηση είναι και το Ατέχνως εξαιτίας των αντιφασιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντινατοϊκών μας δημοσιεύσεων. Υπενθυμίζουμε ότι για τους ίδιους λόγους το facebook έριξε την πλέον πολυπληθή σελίδα Τρία Κόκκινα Γράμματα στην οποία διαχειριστής ήταν ο δαχειριστής του Ατέχνως, δημοσιογράφος και μέλος της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), Ηρακλής Κακαβάνης.

facebook

Βέβαια, αυτό δε συμβαίνει με όλους. ΤΑ μεγάλα συστημικά μέσα δε διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο διότι, αν μα είδησή τους χαρακτηριστεί fake news, διορθώνουν κατόπιν επικοινωνίας με τα Ellinika Hoaxes «διορθώνουν την είδηση και δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Κάτι που δεν πρόκειται να κάνει ποτέ το Ατέχνως.

Eντύπωση προκαλεί η περίεργη στάση της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) η οποία σιωπά -το ζήτημα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη υπόψη της- παρότι η συγκεκριμένη σελίδα, τα Ελληνικά Hoaxes) ατεκμηρίωτα, με υποκειμενισμό στην ουσία λογοκρίνει επαγγελματίες δημοσιογράφους και μοιράζει πιστοποιητικά δημοσιογραφικής εγκυρότητας.. Επαγγελματίες δημοσιογράφοι αναγκάζονται να πειθαρχήσουν σε έναν πλαίσιο δημοσιογραφίας – ενημέρωσης που διαμορφώνουν ντε φάκτο (και) τα Ellinika Hoaxes (τι είναι γεγονός, τι είναι είδηση κλπ) όπου το μη αρεστό σχόλιο – ερμηνεία της είδησης χαρακτηρίζεται fake.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Ο φόβος τους είναι η αποκάλυψη των ταξικών προεκτάσεων των ειδήσεων. Πίσω από το κυνήγι των fake news (υπαρκτό πρόβλημα), πίσω από το κυνήγι της «τοξικότητας» των ειδήσεων κρύβεται (ή μπορεί να κρυφτεί) το κυνήγι της ταξικής προσέγγισης των ειδήσεων.

Με όποιο κόστος δε θα κάνουμε πίσω. Κι αν μας ρίξουν, εμείς θα ξαναβρεθούμε στην πρώτη γραμμή.

(Πιθανά και η παρούσα ανάρτηση να επισπεύσει την «πτώση» της σελίδας, γι’ αυτό ακολουθήστε μας ΕΔΩ).

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη