Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελληνική Πρωτοβουλία Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Ιατρική Ταξιαρχία της Κούβας 🇨🇺 Henry Reeve 🇨🇺

Πριν ένα χρόνο 28 Μάρτη 2020 ξεκίνησε η Ελληνική Πρωτοβουλία που ζητά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία 🇨🇺  Henry Reeve, η οποία τείνει χέρι ιατρικής βοήθειας στους λαούς που την χρειάστηκαν , βασισμένη πάντα στις αρχές της έμπρακτης αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Σε εποχές που οι ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις χτίζουν τείχη, η διεθνιστική Κούβα χτίζει γέφυρες και υποστηρίζει τους λαούς των κρατών που έχουν ανάγκη, χωρίς καμιά διάκριση και προσφέρει απλόχερα την αλληλεγγύη της, στον κατ’ εξοχήν τομέα που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, στην Ιατρική.
Ένα μήνα αργότερα ξεκίνησαν και άλλες χώρες την καμπάνια τους και το αίτημα έγινε παγκόσμιο.

Henry Reeve

231.000 υπέγραψαν ήδη το αίτημα στην Ελλάδα –και συνεχίζουμε
ΚΟΥΒΑ – ¡CubaSi! | ΝΟΜΠΕΛ, ΝΑΙ | ¡no-mas-bloqueo! ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΧΙ Gracias Cuba por salvar vidas

Από το 2005 που δημιουργήθηκε η ταξιαρχία που φέρει το όνομα του νεαρού ακτιβιστή των ΗΠΑ Henry Reeve, που αποφάσισε να ενταχθεί στον Απελευθερωτικό Στρατό της Κούβας σε αλληλεγγύη με τον αγώνα της Κούβας για ανεξαρτησία, 28 ταξιαρχίες στάλθηκαν σε 22 χώρες, περισσότεροι από 7.950 επαγγελματίες έχουν εργαστεί για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις 16 πλημμυρών, οκτώ τυφώνων, οκτώ σεισμών και τεσσάρων επιδημιών.
Στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19, οι πάντα γενναίοι Κουβανοί γιατροί κατευθύνθηκαν αμέσως σε διάφορες χώρες.
Οι ταξιαρχίες ζητήθηκαν από κυβερνήσεις χωρών όπως η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Ιταλία, το Σουρινάμ, η Τζαμάικα, η Γρανάδα, η Ανδόρα, ο Αγιος Χριστόφορος και ο Νέβις, η Αϊτή, η Δομίνικα, το Μπελίζ, ο Αγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, η Αγία Λουκία και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα».

cuba medicos Cuba salva 2Αυτό το έργο είναι το κλειδί για την οικοδόμηση της ειρήνης εν μέσω βίαιων και διαρθρωτικών συγκρούσεων και για τον καθορισμό προϋποθέσεων για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων σε συνθήκες καταστροφής και ακραίας φτώχειας. Αυτή η βασική δέσμευση για ειρήνη και αλληλεγγύη μετατράπηκε σε συγκεκριμένη, επαληθεύσιμη δράση, και γι’ αυτό οι ταξιαρχίες πληρούν και με το παραπάνω τις προϋποθέσεις για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».

Οι αρχές των μπριγάδων της Κούβας είναι στηριγμένες στην «Επαναστατική Ιατρική» όπως την οριοθέτησε σε μια ομάδα στρατιωτών το 1960, ο ίδιος ο Τσε Γκεβάρα, γιατρός και ο ίδιος, όταν καθιέρωσε καθήκον του κράτους «να παρέχει υπηρεσίες δημόσιας υγείας για το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ατόμων, να καθιερώσει ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής … και να προσανατολίσει τις δημιουργικές ικανότητες όλων των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα προς τα καθήκοντα της κοινωνικής ιατρικής».

🇨🇺  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΟΥΒΑ! 🇨🇺 

Cuba si no mas bloqueo

Η μάχη για την αλήθεια της Κούβας ενάντια στο τείχος της σιωπής και της παραπληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται και στην Ελλάδα

  • Ήρθε η ώρα που Δεν Πρέπει να μείνουμε Σιωπηλοί
  • Έχουμε Φωνή και Πρέπει να Ακουστεί…
  • Το νησί της επανάστασης μοιράζεται ό,τι έχει.
    Η Κούβα σώζει Ζωές.
  • Η Κούβα στέλνει γιατρούς όχι βόμβες.
  • Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε την πραγματικότητα.

Comit Nobel 2021 Cuba Henry Reeve

Η ομάδα μας στο Fb Νόμπελ στους γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ 2021 –  Nobel Prize for the Doctors of Cuba 2021 ξεπέρασε ήδη τα 21.000 μέλη και συνεχίζουμε

To Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανάμεσα σε 10άδες άλλους οργανισμούς (αναφέρουμε εδώ και το προεδρικό συμβούλιο της ΠΣΟ -Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία) κατέθεσε και αυτό την πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στους διεθνιστές Κουβανούς γιατρούς
Η πρόεδρος και ο ΓΓ του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμεζ, και Θανάσης Παφίλης, που υπογράφουν την επιστολή, προς την πρόεδρο της Επιτροπής για το Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις Αντερσεν, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:
«Απευθυνόμαστε σε σας σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ανθρωπότητα και επίσης σε μια εποχή με τη μεγαλύτερη ανάγκη αλληλεγγύης.
Η πανδημία COVID-19 είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η διεθνής αλληλεγγύη στην προώθηση μιας δίκαιης ειρήνης και στην ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Και με αυτήν την έννοια βλέπουμε ως το πιο ειλικρινές παράδειγμα μιας τέτοιας διεθνούς αλληλεγγύης το έργο που έχει επιτελέσει η Κουβανική Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία “Henry Reeve” από πολύ πριν ανακοινωθεί το ξέσπασμα του κορονοϊού. Αυτό το γεγονός μας οδηγεί να σας παροτρύνουμε να αναγνωρίσετε πόσο γενναία και υποδειγματική είναι η προσπάθεια της ομάδας, δίνοντάς της το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης».

Διευρύνεται η στήριξη για Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία της Κούβας: Όλο και περισσότερες οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας στηρίζουν ένθερμα την πρόταση του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κούβα, μεταξύ αυτών ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης (που μάλιστα ξεκίνησε τον Ιούνη του 2020 καμπάνια αλληλεγγύης στο νησί της επανάστασης για συλλογή χρημάτων – με λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 129|001049-98 ΙΒΑΝ GR1901101290000012900104998) για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δυσκολίες και να διατεθούν στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Εκδήλωση Οκτ 2020 Che Studio

Στις 9-Οκτ-2020 -επέτειο δολοφονίας του Τσε Γκεβάρα (9 Οκτώβρη 1967) αναβλήθηκε λόγω πανδημίας η εκδήλωση παρουσίασης της Πρωτοβουλίας στον κινηματογράφο Τέχνης STUDIO, όπου θα μιλούσαν η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του ΕΜΠ, συγγραφέας, ο Δημήτρης Πατέλης αν. καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό» και πολλοί άλλοι συντελεστές της κίνησης, και φυσικά ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, κινηματογραφιστής, καλλιτεχνικός διευθυντής της «Νew Star», ψυχή στην ομάδα «Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας 2021».

Το αίτημα στηρίζουν επίσημα το ΚΚΕ (βλ και εδώ) και η ΚΝΕ, εκατοντάδες φορείς και οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, ο αγωνιστής δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης ενώ τη φωνή τους προσθέτουν άνθρωποι του αθλητισμού -ανάμεσά τους η τέταρτη Ολυμπιονίκης το 2004 στην πάλη Βούλα Ζυγούρη, οι κορυφαίοι αθλητές στίβου τη δεκαετία του 1960 και βαλκανιονίκες Νίκος Ρεγκούκος και Νίκος Γεωργόπουλος, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Σάββας Κωφίδης (Ηρακλής, Ολυμπιακός, Αρης), Νίκος Τσιαντάκης (Πανιώνιος, Ολυμπιακός), Χουάν Ραμόν Ρότσα (Παναθηναϊκός), Στέλιος Σεραφείδης (ΑΕΚ), Σάββας Παπάζογλου (Απόλλων Αθηνών, Ολυμπιακός), Νίκος Καραμανλής (Παναχαϊκή), Ηλίας Μάιπας (ΠΑΣ Γιάννινα), Μάκης Ζαχαρόπουλος (Πανιώνιος), Νίκος Μάλλιαρης (Εθνικός Αστέρας, Προοδευτική), Βασίλης Διονυσόπουλος (Προοδευτική), Αντρέας Σταύρου (Δόξα Δράμας), οι προπονητές ποδοσφαίρου Γιάννης Παπαδάτος και Λάζαρος Κυρκασσιάδης, ο πρώην διαιτητής Βαγγέλης Γιαννακουδάκης, ο οδοντίατρος και επίτιμος πρόεδρος βετεράνων ποδοσφαιριστών Πειραιά Νίκος Σιδηρόπουλος.

κουβανική ιατρική διεθνιστική βοήθεια κλείνει έξι δεκαετίες 1

Στις 20-Ιούλη-2020 η Ελληνική Επιτροπή που προωθεί το αίτημα φέτος να δοθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», έδωσε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή και της πρέσβειρας της Κούβας σε αίθουσα του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» όπου παρουσιάστηκε η πρόταση στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν και άλλες παρουσιάσεις σε όλη τη χώρα.
Πριν από την πανδημία COVID-19, 7.400 εθελοντές υγειονομικοί της Ταξιαρχίας Henry Reeve είχαν θεραπεύσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια άτομα σε δεκάδες χώρες που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές και επιδημίες, σώζοντας περισσότερες από 80.000 ζωές.

COVID 19 $€Αυτή είναι η πραγματική αξία του σοσιαλισμού, που δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή χώρα να ξεχωρίζει στα μάτια της ανθρωπότητας σαν ένας φάρος μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, που αυτές τις μέρες φανερώνεται περίτρανα με την πρωτοφανή εξέγερση των καταπιεσμένων, των περιφρονημένων, των πεινασμένων πολιτών της πλουσιότερης και ισχυρότερης χώρας, των ΗΠΑ».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κούβα, παρά τον απάνθρωπο αποκλεισμό των ΗΠΑ, δίνει παράδειγμα ανθρωπιάς και διεθνιστικής αλληλεγγύης, καταφέρνει να επιδεικνύει ένα αξιοθαύμαστο σύστημα δημόσιας δωρεάν και καθολικής Υγείας και προστασίας του λαού της, 61 χρόνια μετά τη σοσιαλιστική Επανάσταση στο νησί.
Ορισμένα στοιχεία, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που αποκαλύφθηκε η γύμνια του καπιταλισμού και στην Υγεία, δείχνουν τι σημαίνει η Υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό.
Η Κούβα των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων (όσο και η Ελλάδα) διαθέτει 95.487 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 85.732 νοσηλευτές. Εχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με 10.869 τοπικά ιατρεία Οικογενειακών Γιατρών, που πραγματικά φροντίζουν τον πληθυσμό, στον Δευτεροβάθμιο Τομέα διαθέτει 449 πολυκλινικές και 150 νοσοκομεία, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη εξειδίκευση, με φροντίδα στα παιδιά, στις μητέρες, στους ηλικιωμένους.

habana plaza revolucion

(Δεκ-2020) Το παράδειγμα της Κούβας: Η είδηση ότι και πάλι μια επαρχία της Ιταλίας, η Σικελία, ζητάει τη βοήθεια της Κούβας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στον βορρά της χώρας) επιβεβαιώνει μια αλήθεια: Οτι αναγνωρίζεται η πραγματικά επιτυχημένη δουλειά που γίνεται από το Νησί της Επανάστασης, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Πηγή

 

Homenaje a Fidel Castro como fundador de CDR 1