Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ: Εκδήλωση Αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών»  το απόγευμα της Τετάρτης στο Πάρκο Ελευθερίας, στο αίθριο των γραφείων του ΣΦΕΑ 1967-1974 (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), συμμετέχοντας στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.Εκδήλωση ΣΦΕΑ Por Cuba 26 Julio Moncada

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή τα 68 χρόνια από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο της Κούβας στις 26/7/1953, ενώ όπως ήταν φυσικό πήρε χαρακτήρα καταδίκης του εξελισσόμενου νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου των ΗΠΑ κατά της Κούβας, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες πρωτοβουλίες συμπαράστασης στον κουβανικό λαό που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα και η Α’ αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ιστορική σημασία της επίθεσης στον στρατώνα Μονκάδα που παρά την αποτυχία της αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο για την Κουβανική Επανάσταση στη συνέχεια, αλλά και τη σημασία της μάχης που δίνεται και σήμερα ενάντια στις επίμονες προσπάθειες των ΗΠΑ κατά της Κούβας, Επιπλέον, ενώ ποίημα που έγραψε ειδικά για την εκδήλωση απήγγειλε το μέλος του Ελληνοκουβανικού Μπάμπης Ζαφειράτος.

Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967 – 1974, Σπύρος Χαλβατζής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη εκ μέρους των αντιδικτατορικών αγωνιστών προς τον λαό του νησιού της Επανάστασης. Αναδεικνύοντας τις προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να γονατίσει τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας, τόνισε η νέα και σχεδιασμένη από καιρό επίθεση των ΗΠΑ αποτελεί μέρος ενός «βρώμικου, υβριδικού, αντισυμβατικού πολέμου». «Σε μας πέφτει το καθήκον στήριξης του κουβανικού λαού και της επανάστασης» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άρση του αποκλεισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Γιώργος Κατημερτζής και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια και πρώην ευρωβουλευτής

Zelmys Maria Dominguez CortinaΟ κουβανικός λαός δεν θα σταματήσει να αντιστέκεται

Στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Κούβας επισήμανε τη σημασία της εκδήλωσης για να καταπολεμηθούν οι εκστρατείες ψευδών ειδήσεων ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση, σε μία περίοδο κατά την οποία κάποιοι επιδιώκουν, όπως τόνισε, να εμφανίσουν την Κούβα σαν μια χώρα που έχει καταρρεύσει ώστε να αιτιολογήσουν μια εξωτερική επέμβαση, μια δήθεν «ανθρωπιστική παρέμβαση» των ΗΠΑ, όπως έχουν κάνει σε άλλες χώρες.
Σημείωσε πως μετά τον θρίαμβο του 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπαθούν «να ανατρέψουν την κουβανική κυβέρνηση, να ξεμπερδεύουν με τον σοσιαλισμό και να ανακτήσουν την ηγεμονία και επικυριαρχία τους επί της Κούβας», χρησιμοποιώντας διαφόρους διαύλους «με βασικότερο τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που αποτελεί και το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κούβας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ενίσχυση του αποκλεισμού από την κυβέρνηση Τραμπ, με μέτρα που διατηρεί και η κυβέρνηση Μπάιντεν, «με στόχο να βλάψει την κάλυψη των βασικών αναγκών του κουβανικού λαού και τις καθημερινές του δραστηριότητες και να επιρρίψει την ευθύνη γι’ αυτό στην κουβανική κυβέρνηση».
Υπογράμμισε ακόμα το ρόλο της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, τονίζοντας πως «έχει χρησιμοποιήσει και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση, ενώ επινοεί ψευδείς προφάσεις για να μας κατατάξει σε άδικες λίστες, διενεργεί εκστρατείες κατά των ιατρών μας, κατά των ηγετών μας, κατά των επιτευγμάτων και των δράσεων της Κουβανικής Επανάστασης, και πλάθει δήθεν θύματα και δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να αμαυρώσει την εικόνα της Επανάστασης».Zelmys Maria Dominguez Cortina Ελληνοκουβανικός εκδήλωση ΣΦΕΑ

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις βρώμικες εκστρατείες των ΗΠΑ σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Μέσα Επικοινωνίας με “ψεύδη και παρερμηνείες περί της κουβανικής πραγματικότητας, με παραπληροφόρηση, με απαξίωση της κουβανικής κυβέρνησης. Σημείωσε πως οι ΗΠΑ ποδηγετούν διαρκώς την ενημέρωση για να υπονομεύσουν την Κουβανική Επανάσταση και να επιρρίψουν στην κουβανική κυβέρνηση την ευθύνη για τις οικονομικές δυσχέρειες σε καιρούς πανδημίας, δίχως να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συνέπειες του αποκλεισμού, που αποτελεί τη βασική αιτία των δυσχερειών”.Todo el pueblo se levanta por la soberanía la defensa y la seguridad de Cuba Fidel Castro

Υπενθύμισε πρόσφατες δηλώσεις του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Δίας-Κανέλ πως «τα αφεντικά αυτών των δικτύων, οι δικτάτορες των αλγορίθμων τους, άνοιξαν στο μίσος, δίχως τον ελάχιστο δεοντολογικό έλεγχο, τις πύλες κάθε ισχυρής πλατφόρμας τους». Τόνισε την αγάπη του κουβανικού λαού για την ειρήνη διαμηνύοντας πως δεν θα σταματήσει να αντιστέκεται ούτε θα παραιτηθεί από την οικοδόμηση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας πολυσυλλεκτικής, δημοκρατικής, με ευημερία και βιωσιμότητα, με όλους μαζί και για το καλό όλων.

Εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες της κουβανικής κυβέρνησης και λαού για τις πολυάριθμες εκδηλώσεις υποστήριξης από φίλους της χώρας σε όλον τον κόσμο,κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Ελληνες “που από διάφορες πολιτικές δυνάμεις και τομείς της κοινωνίας, όπως και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, απέδειξαν ενεργά την αλληλεγγύη τους και την υποστήριξή τους στην Κουβανική Επανάσταση, διακηρύσσοντας την αλήθεια και καταδικάζοντας τις πλάγιες ενέργειες του ιμπεριαλισμού εναντίον της Κούβας, και τους ευχαριστούμε βαθιά”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στο λαό της Κούβας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

PDF LogoZelmys Maria Dominguez Cortina – La revolución cubana lucha contra el bloqueo y las campañas de mentiras en tiempos de pandemia

ellhnokouvnikos syndesmos Κ. Γεράκη«Κάτω τα χέρια από την Κούβα! Δεν ήταν και δεν είναι μόνη! Θα νικήσει!»

Η πρώτη αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη, παίρνοντας το λόγο έκανε μία ιστορική αναδρομή στην προ 68 ετών επίθεση στην Μονκάδα, σημειώνοντας ότι το κίνημα, που φούντωσε μετά από την αποτυχημένη επίθεση στο στρατώνα του Σαντιάγο, ξεσήκωσε τον βασανισμένο λαό της Κούβας και κατέληξε στη νίκη της Επανάστασης την 1 η Γενάρη 1959 και την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού της χαρακτήρα στις 16 Απριλίου 1961.

Εξήγησε ότι από τότε μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο, στην Κούβα αλλά και παγκόσμια, το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, τιμά αυτή την επέτειο με εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, άλλες πρωτοβουλίες. Τόνισε πως ο γιορτασμός αυτός δεν έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα, αλλά, και ανάλογα με την εκάστοτε συγκυρία, εκφράζει την αταλάντευτη αλληλεγγύη στον περήφανο κουβανικό λαό που δίνει έναν ηρωικό διαρκή αγώνα απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

«Φέτος, η σημερινή μας εκδήλωση είναι πρώτα απ’ όλα εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, που δίνει για ακόμα μια φορά έναν άνισο, μα δίκαιο, αγώνα ενάντια στη νέα επιχείρηση ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο εσωτερικό της, που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι και τις μισθοφορικές αντεπαναστατικές δυνάμεις τους στο νησί και βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες στην ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες αυτές συνάντησαν «την πιο πλατιά αντίσταση από τον ίδιο τον κουβανικό λαό, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για την υπεράσπιση της Επανάστασης και των κατακτήσεων της, με μαζικές διαδηλώσεις». Επισήμανε δε πως τα σχέδια αυτά συνάντησαν και “την πιο πλατιά καταδίκη από τους λαούς σε όλο τον πλανήτη, από 74 κομμουνιστικά κόμματα που απαίτησαν να τερματιστεί άμεσα ο αμερικανικός αποκλεισμός και να σταματήσει κάθε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της κουβανικής επανάστασης, η Κατερίνα Γεράκη υπογράμμισε πως πρόκειται για σχέδιο ιμπεριαλιστικής επίθεσης που προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Πρόκειται είπε για «μια εκστρατεία ακριβοπληρωμένης και καλά συντονισμένης προπαγάνδας, που περιλαμβάνει εκατομμύρια μηνύματα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης από αυτοματοποιημένα ρομπότ, ψεύτικες ειδήσεις, και hashtags».
Επισήμανε πως οι γνωστοί – άγνωστοι αγανακτισμένοι αντιφρονούντες που βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την ανατροπή της κυβέρνησης, «δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς σπιτιών, να προκαλέσουν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτρισμού, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με πέτρες και μαχαίρια».

Αναφέρθηκε εκτενώς και στις παραποιημένες εικόνες σε αστικά ΜΜΕ, που παρουσίαζαν τις μαζικές διαδηλώσεις στήριξης της Επανάστασης με τις σημαίες της Κούβας και του Κινήματος της 26 της Ιούλη σαν…«αντικυβερνητικές»!
Πρόσθεσε πως και σε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το γνωστό, τετριμμένο πρόσχημα περί δήθεν «καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών» από το δήθεν «καταπιεστικό καθεστώς της δικτατορίας» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας και άλλα γνωστά χιλιοειπωμένα και μπαγιάτικα.
Από κοντά και η ΕΕ, που χρησιμοποιεί τα ίδια προσχήματα και θέλουμε να καταγγείλουμε το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που αναμασά τα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απαντώντας δε στην προπαγάνδα των ΗΠΑ, η Κ. Γεράκη ξεκαθάρισε ότι στην Κούβα οι όποιες ελλείψεις στην Ενέργεια, σε φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη, έχουν προκληθεί από τον αμερικανικό απάνθρωπο και βάρβαρο οικονομικό αποκλεισμό. Επισήμανε πως παρόλα αυτά στην Κούβα καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό, ενώ από την πρώτη στιγμή διατέθηκαν πάνω από 20 φάρμακα, κατασκευάστηκαν νέα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από ιό,ενώ αναπτύχθηκαν πέντε εμβόλια, νέες διαγνωστικές μέθοδοι και πάνω από 80 ερευνητικά προγράμματα!
Σε σχέση με τα περί «δημοκρατίας» που λέει η προπαγάνδα των ΗΠΑ απάντησε πως στην Κούβα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες στην Κούβα το ποσοστό συμμετοχής φτάνει το 97%-98%.ellhnokouvnikos syndesmos Μαρίνος Παπαδάκης Τάσος

Επισημαίνοντας πως ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, ανεξάρτητα από το προσωπείο του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε πως αυτό που επιβεβαιώνεται είναι το πόσο αναγκαίος και επίκαιρος είναι ο σοσιαλισμός.

Και κατέληξε σημειώνοντας πως «διεκδικούμε:

  • Την παύση του απάνθρωπου αμερικάνικου αποκλεισμού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ανυπολόγιστες συνέπειες, κοστίζοντας πάνω από 145 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάρος του κουβανικού λαού.
  • Την επιστροφή του εδάφους της βάσης του Γκουαντάναμο που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ.
  • Την άρση κάθε είδους κυρώσεων και προκλητικών δράσεων, να σταματήσουν κάθε είδος επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας. Ο λαός της έχει εκφράσει τη θέλησή του έχει επιλέξει το δρόμο του.

Κάτω τα χέρια από την Κούβα!
Δεν ήταν και δεν είναι μόνη!

Θα νικήσει!


Κατερίνα Γεράκη – 68η Επέτειος της επίθεσης στους στρατώνες Μονκάδα

Πηγή-περισσότερα