Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελληνοκουβανικός Θεσσαλονίκης: «’Υβρη και πρόκληση» η υπογραφή Δένδια στην κατάπτυστη Κοινή Δήλωση κατά της Κούβας

Με ανακοίνωσή του, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει την Κοινή Δήλωση των 21 Υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, κατά της Κούβας. Χαρακτηρίζει δε «ύβρη και πρόκληση» απέναντι στον ελληνικό λαό την υπογραφή του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια και υπογραμμίζει ότι «οι δεσμοί μεταξύ του Κουβανικού και του Ελληνικού λαού είναι δεσμοί μπολιασμένοι με τα ιδανικά της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να σπάσουν όσες άθλιες, αμερικανικής έμπνευσης, διακηρύξεις κι’ αν συνυπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει την άθλια και κατάπτυστη Κοινή Δήλωση κατά της Κούβας που συνυπέγραψαν 21 Υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ν. Δένδιας.

Η Κοινή Δήλωση, που επαναλαμβάνει τις γνωστές απαράδεκτες συκοφαντίες των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, αποτελεί μνημείο υποκρισίας και θράσους. Μιλούν για ανθρώπινα και δημοκρατικά «δικαιώματα» οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους που έχουν αιματοκυλλήσει την ανθρωπότητα. Κόπτονται τάχα για τις «ελεύθερίες» του Κουβανικού λαού οι ίδιοι που έχουν επιβάλλει και στηρίζουν τον γενοκτονικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες έχουν επιβάλλει οι αμερικανικές κυβερνήσεις ενάντια στην Κούβα.

Υπενθυμίζουμε ότι την κατάπτυστη δήλωση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ συνυπογράφουν οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο, η Κολομβία του εγκληματία Ιβ. Ντούκε, η Αυστρία του ακροδεξιού Σεμπάστιαν Κουρτς, οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Ουκρανία που πρωτοστατούν στις διώξεις κομμουνιστών. Υπογράφει επίσης η κυβέρνηση του Ισραήλ που δεν έχει σταματήσει να πραγματοποιεί καθημερινά εγκλήματα κατά του λαού της Παλαιστίνης, καθώς και το κρατίδιο-προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ- ονόματι Κόσοβο.

Η υπογραφή του κ. Δένδια εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, που έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των υπερατλαντικών συμμάχων, αποτελεί ύβρη και πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Η ίδια κυβέρνηση άλλωστε, του κ. Δένδια, έχει φροντίσει να δείξει το πως αντιλαμβάνεται τα «δημοκρατικά δικαιώματα» του λαού, στέλνοντας τα ΜΑΤ να διαλύσουν ειρηνικές διαδηλώσεις, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, κάνοντας τα «στραβά μάτια» σε περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, χτυπώντας το δικαίωμα στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση.

Η υπογραφή της Ελλάδας σε αυτό το κατάπτυστο κείμενο αποτελεί άλλη μια μελανή κηλίδα στην σύγχρονη εξωτερική πολιτική της χώρας. Αποτελεί δε άλλη μια απόδειξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ.

Οφείλουν όμως να ξέρουν το εξής: Οι δεσμοί μεταξύ του Κουβανικού και του Ελληνικού λαού είναι δεσμοί μπολιασμένοι με τα ιδανικά της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να σπάσουν όσες άθλιες, αμερικανικής έμπνευσης, διακηρύξεις κι’ αν συνυπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Κουβανικό λαό και την κυβέρνηση της Κούβας και απαιτούμε:

  • Την άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας από το κατάπτυστο κείμενο της Κοινής Δήλωσης που συντάχθηκε στην Ουάσινγκτον και στηρίχθηκε από την ΕΕ,

  • Τον τερματισμό κάθε είδους εξωτερικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της Κούβας,

  • Τον τερματισμό του άδικου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει ενάντια στην Κούβα εδώ και πάνω από 60 χρόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, συνολικά το λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, να καταδικάσουν τις νέες προβοκατόρικες ενέργειες κατά της Κούβας και να σταθούν αλληλέγγυοι με τον περήφανο και ηρωϊκό Κουβανικό λαό!

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα