Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση για την 61η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης

Το γεγονός ότι η Κουβανική Επανάσταση ενέπνευσε τους εργατολαϊκούς αγώνες σε όλο τον κόσμο και απέδειξε τη ζωτικότητα της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού-λενινισμού επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 61 χρόνων από την Επανάσταση του 1959. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζονται οι μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις της σοσιαλιστικής Κούβας, η αντίσταση του κουβανικού λαού στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και εκφράζεται η αμέριστη διεθνιστική και αδελφική αλληλεγγύη του Συνδέσμου προς το νησί της Επανάστασης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την 61η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης, του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος του 20ου αιώνα που αποτέλεσε την πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο και ευρύτερα στο δυτικό ημισφαίριο.

Η Κουβανική Επανάσταση ενέπνευσε τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες σε όλο τον κόσμο και απέδειξε τη ζωτικότητα της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Αποδείχθηκε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και πως οι λαοί έχουν τη δύναμη να βγουν στο προσκήνιο και να γίνουν οι ίδιοι αφέντες στον τόπο τους.

Υπό την ηγεσία του αλησμόνητου Φιντέλ Κάστρο και με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών, η σοσιαλιστική Κούβα πέτυχε μια σειρά σημαντικές κατακτήσεις σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός, που για τους εργαζόμενους στις καπιταλιστικές χώρες φαντάζουν μέχρι σήμερα άπιαστο όνειρο.

Η Κούβα κατάφερε να σταθεί όρθια και να προοδεύσει παρά τον βάρβαρο και γενοκτονικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Η Κουβανική Επανάσταση δεν λύγισε ακόμη και όταν έχασε τους πιο σημαντικούς συμμάχους της, την ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες, έπειτα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο λαός και η ηγεσία της Κούβας αντιμετώπισαν με γεναιότητα την συνεχή εχθρική, υπονομευτική στάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Σήμερα που η κυβέρνηση Τραμπ εντατικοποιεί την επίθεση στην Κούβα, ενώ ευρωπαϊκά και άλλα μονοπώλια επιχειρούν να εισβάλλουν οικονομικά στο νησί, είναι περισσότερο απο ποτέ αναγκαία η στήριξη και εμβάθυνση του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης.

Σήμερα, 61 χρόνια μετά την θριαμβευτική είσοδο των επαναστατών του Φιντέλ στην Αβάνα, συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τους αγώνες του κουβανικού λαού προς τον οποίο εκφράζουμε την αμέριστη διεθνιστική και αδελφική αλληλεγγύη μας.