Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εμβόλιο COVID: Εγκρίθηκε η τέταρτη δόση για τους άνω των 70 ετών

Την έγκρισή της για τη χορήγηση της 4ης δόσης (ή της λεγόμενης «δεύτερης αναμνηστικής») στους άνω των 60 ετών, έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει (για τους άνω των 80 ετών) την Πέμπτη 7 Απρίλη ενώ θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα η ηλικιακή ομάδα 70 – 79 ετών και μετά η ομάδα 60-69 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής, Μ. Θεοδωρίδου, εκτιμήθηκε «ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω», ενώ ανέφερε πως εγκρίνεται και η χορήγησή του σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στους άνω των 60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αυτή η δόση, προτείνει η Επιτροπή, να γίνει σε μεσοδιάστημα τεσσάρων μηνών από τη δεύτερη δόση και με εμβόλιο mRNA. Αντίθετα, όσοι έχουν νοσήσει μετά την 3η δόση, δε χρειάζεται να κάνουν την 4η.

Επίσης είπε ότι η απόφαση πάρθηκε με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και το χρόνο που έχει παρέλθει από την 3η δόση.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου καθώς και η χορήγηση 3ης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Τέλος, έγινε αναφορά και στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των εμβολιασμών, με την Μ. Θεοδωρίδου να λέει πως συστήνεται η διεύρυνση του διαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης των ενηλίκων σε οκτώ εβδομάδες για mRNA εμβόλια (έναντι τριών που ήταν τώρα για το Pfizer και τεσσάρων για το Moderna). Ωστόσο οι τρεις εβδομάδες συστήνονται για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και εκείνους που έχουν ανάγκη ταχείας ανοσοποίησης.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα