Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εμμανουήλ Κριαράς, ακάματος «εργάτης» της γλώσσας, των γραμμάτων και της παιδείας

Εμμανουήλ Κριαράς, πολυγραφότατος ακαδημαϊκός, φιλόλογος, γλωσσολόγος, διανοούμενος, απεβίωσε σε ηλικία 108 στις 22 Αυγούστου 2014, από ανακοπή καρδιάς. Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1906 στον Πειραιά, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Μήλο, το 1914 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Χανιά (τόπο καταγωγής των γονιών του), όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, και ύστερα, το 1924 για σπουδές στην Αθήνα.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθήνας και εργάστηκε επί 20 συνεχή χρόνια στο Μεσαιωνικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου διετέλεσε και διευθυντής. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο και το Παρίσι και το 1950 μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου, τη χρονιά εκείνη, εξελέγη τακτικός καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στην έδρα της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας. Μέχρι το 1968 δίδασκε κυρίως Μεσαιωνική Φιλολογία. Τότε η απριλιανή χούντα τον εξώθησε σε παραίτηση – συνταξιοδότηση και για τα υπόλοιπα 46 χρόνια της ζωής του ήταν ομότιμος καθηγητής. Η απόλυσή του από το Πανεπιστήμιο τον έστρεψε στη σύνταξη του πλέον γνωστού του έργου «Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100 – 1669)» και τη μαχητική στήριξη της δημοτικής και του μονοτονικού συστήματος (πρόεδρος της επιτροπής για το μονοτονικό το 1981), με τη συγγραφή και τις εκδόσεις.

Δημιουργικός «εργάτης» των γραμμάτων και της παιδείας. Ακάματος και άγρυπνος «φρουρός» της γλώσσας του λαού και του τόπου μας και μάλιστα σε ταπεινά «μετερίζια».

“Φεύγοντας” ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς άφησε πίσω του (για τους μελετητές και φοιτητές του) εκατοντάδες τόμους με πραγματείες, μελέτες , επιστολές, κείμενα, 14 τόμους του µνηµειώδους έργου “Λεξικό της Βυζαντινής Γραµµατείας” και πλήθος διδακτικά εκλαϊκευτικά άρθρα για τη γλώσσα.

 Ηλεκτρονικά προσβάσιμο ειναι το πλήρες έργο (βιβλιοθήκη και αρχείο) του Εμμανουήλ Κριαρά