Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εμπρός για τις πόλεις κράτη του δουλοκτητικού συστήματος;

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Αλλά όχι όλοι. Αυτοί που πρέπει να μικρύνουν για να ‘ναι λιγότερο ανταγωνίσιμοι.

Από την ανακοίνωση του ΚΚ Λαών της Ισπανίας:

«Μόνο με την ήττα του καπιταλιστικού κράτους οι λαοί της Ισπανίας θα ανοίξουν δρόμο που θα επιτρέπει ελεύθερη δημοκρατική απόφαση του μέλλοντός τους. Μονομερής απόφαση ανεξαρτησίας δεν έχει κανένα πραγματικό αποτέλεσμα σε ένα κράτος όπου η εξουσία των μονοπωλίων παραμένει άθικτη, κατά συνέπεια και η ικανότητά του να ασκεί βία…».

Σε αντίθεση με την Καταλονία του σήμερα, την Τσεχοσλοβακία και την Γιουγκοσλαβία του… χθες, στον πίνακα αποτελεσμάτων του σοβιετικού δημοψηφίσματος (4/1991) σχετικά με το αν παραμείνει η ΕΣΣΔ ως είχε, βλέπουμε να επικρατεί το «Ναι» με μεγάλη πλειοψηφία και να υπερέχει συντριπτικά στις μουσουλμανικές δημοκρατίες. Οι λαοί των δημοκρατιών αυτών φαίνεται να μην είχαν λόγους «ανεξαρτητοποίησης».

pinakas

Στους τρεις χάρτες που ακολουθούν, βλέπουμε την Ευρώπη μέχρι την δεκαετία του ’80 (1ος), την Ευρώπη όπως είναι σήμερα (2ος) και την Ευρώπη όπως ενδέχεται να γίνει. Κι άντε μετά να μάθουμε γεωγραφία και ιστορία ξανά. Ειδικά όσοι (κι είναι πολλοί) δεν γνωρίζουν, ακόμη, που ήταν το Βερολίνο σε σχέση με την Λ.Δ. της Γερμανίας.

xartis1

xartis2

xartis3

Κι όμως είναι τόσο απλό «να ξέρουμε τον ένοχο και να γνωρίζουμε την αιτία».