Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εμφύλιος στην ακροδεξιά: Άγριο ξεκατίνιασμα μεταξύ Χρυσής Αυγής και Βελόπουλου

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στους κόλπους της ακροδεξιάς μεταξύ της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και του Κυριάκου Βελόπουλου, με εκατέρρωθεν βαριές εκφράσεις και κατηγορίες σε σχετικά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις.

Αφορμή για το ακροδεξιό ξεκατίνιασμα υπήρξε μια φράση του- πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ και νυν προέδρου του κόμματος «Ελληνική Λύση»– κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, που έδωσε λαβή στους χρυσαυγίτες για κατα μετώπο επίθεση. Η επίμαχη φράση που αναφέρεται στην πρόσφατη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσε δηλητηριώδη δημοσιεύματα χρυσαυγίτικων ιστοσελίδων ενάντια στο Βελόπουλο, με χαρακτηρισμούς όπως «τσιράκι του ΣΥΡΙΖΑ» και «πολιτικός απετεωνίσκος».

Ο Βελόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο, μέσω twitter, για «επίθεση που δέχεται η Ελληνική Λύση από βρωμοσάιτ της Χ.Α. και της ΝΔ», χαρακτηρίζοντας τους χρυσαυγίτες και όσους τον επέκριναν ως «ούγκανα» που πρέπει να μάθουν ελληνικά. Ο πρώην βουλευτής ισχυρίστηκε ότι το σχόλιο του ήταν σκωπτικό και πως διαστρεβλώθηκαν σκόπιμα τα λεγόμενα του στην εκπομπή.

Το «μαλλιοτράβηγμα» στην ακροδεξιά και τον εθνικιστικό χώρο είναι ενδεικτικό της πολιτικής πόλωσης που οξύνεται εν όψει εκλογών, καθώς στα δεξιά της ΝΔ έχουν συσσωρευτεί, μικρότερες και μεγαλύτερες, πολιτικές δυνάμεις που ποντάρουν σε μια σειρά υπερσυντηρητικά, εθνικιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά τμημάτων της κοινωνίας. Θυμίζεται ότι, πέραν της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, στον ευρύτερο ακροδεξιό χώρο κινούνται πλέον μια σειρά νέα μορφώματα όπως η «Νέα Δεξιά» του Φ. Κρανιδιώτη, η «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου και η «Δύναμη Ελληνισμού» των Δ.Καμμένου-Τ.Μπαλτάκου.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός να μην εγκλωβιστεί στα ψεύτικα διλήμματα των κομμάτων της αστικής διαχείρισης – είτε «αριστερών», είτε «δεξιών» και «ακροδεξιών» – αλλά να επιλέξει το δρόμο της ουσιαστικής ρήξης και σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα και την εξουσία των μονοπωλίων που αποτελεί τη ρίζα όλων των δεινών.