Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ενας στους έξι εργαζόμενους στη Ρωσία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Οι εργαζόμενοι, στην πλούσια από φυσικούς πόρους Ρωσία (με τους πολλούς μεγιστάνες) είναι φτωχοί ακόμη κι όταν δουλεύουν. Μια ακόμη αποκαλυπτική έρευνα έρχεται να περιγράψει τη ζωφερή πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι στην καπιταλιστική Ρωσία όπου ένας στους έξι εργαζόμενους ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Δώδεκα εκατομμύρια Ρώσοι το 2016 ζούσαν κάτω από το όριο φτώχειας ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο αριθμός ανέρχεται στα 21,1 εκατομμύρια άτομα, με κατώτατο όριο διαβίωσης τα 145 ευρώ!!! Υπενθυμίζουμε ότι το 2016 έκλεισε με μέσο μισθό τα 591 ευρώ και κατώτατο τα 12ο ευρώ.

Σύμφωνα με το Κέντρο αναλυτικής έρευνας με την επωνυμία «Εργαζόμενοι φτωχοί στην Ρωσία και στο εξωτερικό», το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ρωσικής κυβέρνησης, όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ένα έκτο όλων των απασχολουμένων Ρώσων πολιτών δεν μπορούν οι να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά ούτε και τις ανάγκες των οικογενειών τους. Τα εισοδήματα τους τον προηγούμενο χρόνο ήταν κάτω από το κατώτατο όριο διαβίωσης του ενεργού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία, 2 εκατομμύρια Ρώσοι (το 7,3% των εργαζομένων) αμείβονται με μισθούς που βρίσκονται κάτω από το κατώτατο όριο διαβίωσης. Ο Βλαντίμιρ Τρούμπιν , εμπειρογνώμονας του Κέντρου αναλυτικής έρευνας, αρμόδιος για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, διευκρινίζει ότι αν υπολογισθούν, εκτός από τον μισθό, διάφορα άλλα έσοδα καθώς και οι δαπάνες των απασχολουμένων, τότε ο αριθμός των φτωχών εργαζόμενων θα αυξηθεί μερικές φορές, δηλαδή θα φθάσουν τα 12,1 εκατομμύρια άτομα το 2016 (αριθμός που αντιστοιχεί στο 16,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού».

Στην σχετική ανακοίνωση του Κέντρου αναλυτικής έρευνας, αναφέρεται ότι το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι κατά 4 φορές μεγαλύτερο απ’ ό,τι στον ιδιωτικό τομέα, (στον οποίο απασχολούνται τα δύο τρίτα των εργαζομένων).

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το 2011 η μεταξύ τους διαφορά αυτή ήταν διπλάσια.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του Ινστιτούτου κοινωνικής πολιτικής της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Λίλια Οβτσαρόβα περίπου το 60% των φτωχών είναι άτομα ικανά να εργασθούν εκ των οποίων το 90% εργάζονται. Οι περισσότεροι είναι άτομα που έχουν παιδιά και μισθούς οι οποίοι δεν υπερβαίνουν το διπλάσιο του κατώτατου ορίου διαβίωσης σε περίπτωση που έχουν δύο παιδιά, και το 1,5 εάν έχουν ένα παιδί.

Νωρίτερα η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι οι φτωχοί Ρώσοι που έχουν εισόδημα κάτω του κατώτατου ορίου διαβίωσης, με βάση τα στοιχεία έφθαναν το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα 21,1 εκατομμύρια άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 300 χιλιάδες μικρότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατώτατο όριο διαβίωσης στην Ρωσία αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 , φθάνοντας τα 10.329 ρούβλια (περίπου 152 ευρώ) κατ’ άτομο μηνιαίως, ενώ στο πρώτο εξάμηνο ήταν 9.909 ρούβλια (περίπου 145 ευρώ).