Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ενημέρωση για την πανδημία: Ανησυχητική η κατάσταση παρά την αισιόδοξη εικόνα που πλασάρει η κυβέρνηση

Μέτρα που διευκολύνουν την έλευση τουριστών συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να υπηρετήσουν τον «εθνικό στόχο» του κεφαλαίου και των κομμάτων του, την τόνωση του τουρισμού, καθώς, όπως προκύπτει και από τη σημερινή ενημέρωση, δεν είναι λίγες οι περιφέρειες της χώρας όπου το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα βέβαια, τα κρούσματα μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εξάρσεις σε πολλές περιοχές της χώρας δεδομένα που ενδέχεται να έχουν και αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ύφεση, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό και μίλησε συγκεκριμένα για την Κατερίνη και τη Ρόδο. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως 28 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είναι στο «πορτοκαλί» (και καμία στο «κόκκινο») και «κούνησε» το δάκτυλο στους κατοίκους 19 Περιφερειακών Ενοτήτων (πέντε και 14 αντίστοιχα) που είτε είναι χαμηλά στην εμβολιαστική κάλυψη είτε είναι κάτω από τον μέσο όρο της επικράτειας.

Σε πέντε περιφέρειες υπάρχει μειωμένη προσέλευση πολιτών και μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Επίσης, αφού παρουσίασε -ξανά- τον Επιδημιολογικό Χάρτη Ετοιμότητας ή Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας όπως ονομαζόταν, που θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα ανακοίνωσε πως τα νέα μέτρα για τον τουρισμό που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 7 Ιούνη, θα είναι η υποχρέωση για τεστ στα παιδιά άνω των 6 ετών που μπαίνουν στη χώρα μας, η απομόνωση κρούσματος για 10 μέρες αντί για 14, η είσοδος με PCR τεστ (72 ωρών) ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, αλλά και οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους για 20 άτομα αντί 15 που ισχύει τώρα.

xartis1

Σε ότι αφορά την πανδημία, η Β. Παπαευαγγέλου μίλησε για «ξάφνιασμα» των μελών της Επιτροπής για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με το «πέταγμα» της μάσκας λέγοντας πως «η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει» και ανέφερε ότι υπάρχει μία βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα με βάση τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων (13.500 ενεργά κρούσματα, 9.500 νέα κρούσματα την τελευταία βδομάδα, ένας μέσος όρος 174 νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες επτά ημέρες, μείωση 15% στους διασωληνωμένους αλλά και πληρότητα 56% στις ΜΕΘ πανελλαδικά).

Ειδικότερα ανέφερε «καθώς μπήκαμε στο καλοκαίρι ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα για τις διακοπές γνωρίζοντας όμως καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας. Οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει σύντομα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020. Βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με διασπορά του ιού στην κοινότητα. Φέτος μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού μας έχει εμβολιαστεί αλλά είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας».

Σημειώνεται ότι, την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για εντυπωσιακούς ρυθμούς εμβολιασμού, ενώ ο πρωθυπουργός, χθες, δήλωνε ότι η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολίου. Αυτή η αισιόδοξη εικόνα δεν έχει καμία σχέση με όσα ακούστηκαν στη σημερινή ενημέρωση.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα