Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΝΙΘ: Προσχηματική και μόνο νοσηλεία με δυσθεώρητη νοσηρότητα και θνητότητα στις ΜΕΘ

Στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ «στις οποίες γίνεται προσχηματική και μόνο νοσηλεία με δυσθεώρητη νοσηρότητα και θνητότητα», αναφέρεται η ΕΝΙΘ, με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση λόγω των δηλώσεων Βασιλακόπουλου. Υπενθυμίζει δε πως εδώ και τουλάχιστον ένα έτος, «οι κατά τόπους ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών και η πανελλήνια ομοσπονδία μας με ανακοινώσεις ή δηλώσεις των μελών μας σε ΜΜΕ, έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει τα ίδια ακριβώς πράματα και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός!».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η ΕΝΙΘ, «εδώ και πάνω από χρόνο διαβάζουμε για 1.200 ή 1.400 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν, με την κυβέρνηση ξεδιάντροπα να επαίρεται ότι ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας όταν στην πραγματικότητα οι καινούριες κλίνες στην πλειοψηφία τους είναι μόνο κατ΄ ευφημισμόν κλίνες ΜΕΘ».

Και συμπληρώνει ότι: «Κι αν για το πρώτο κύμα της πανδημίας υπάρχει η δικαιολογία ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι με ένα σύστημα υγείας χρονίως υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο, για τα επόμενα κύματα της πανδημίας δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία! Έχει περάσει πάνω από ενάμιση χρόνος από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση όφειλε να έχει ενισχύσει ουσιαστικά το σύστημα υγείας, να έχει δώσει γενναία και αποτελεσματικά κίνητρα για να γεμίσει όλα τα οργανικά κενά, αν μη τι άλλο στις ειδικότητες πρώτης γραμμής, με μόνιμο προσωπικό! Αντ΄ αυτού, το μόνο που κάνει είναι να μετακινεί προσωπικό από κλινική σε κλινική και από πόλη σε πόλη, προσπαθώντας να βουλώσει μία τρύπα, στην πραγματικότητα όμως ανοίγοντας άλλες τρεις – και να κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό της για την έξαρση και τους θανάτους της πανδημίας. Ξεζουμίζει ακόμα περισσότερο τους σωματικά και ψυχικά εξοντωμένους υγειονομικούς, ζητώντας ακόμα περισσότερες εφημερίες σε ακόμα περισσότερα κρεβάτια, με αποτέλεσμα κύμα παραιτήσεων και από την επαρχία και από τις μεγάλες πόλεις, και τις δημόσιες επιστολές γιατρών σε μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων που περιγράφουν τις ζοφερές συνθήκες νοσηλείας και απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις».

Η ΕΝΙΘ, υπογραμμίζει ότι «ήδη από το Δεκέμβρη του 2020 είχαμε εγγράφως και πρωτοκολλημένα ζητήσει από όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τη θνητότητα για όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς, εντός και εκτός χώρων ΜΕΘ, ακριβώς για να αναδείξουμε το γεγονός της ουσιαστικά προσχηματικής νοσηλείας που γίνεται στους διασωληνωμένους στις “καινούριες κλίνες ΜΕΘ”. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, ούτε ένα νοσοκομεία δεν απάντησε στο ερώτημά μας. Ούτε ένα! Γιατί άραγε, αν όχι για να κουκουλωθεί η πραγματικότητα και οι ευθύνες;».

Σχολιάζοντας δε το «νέο ΕΣΥ» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, τονίζει πως «είναι κομμένο και ραμμένο στην λογική κόστους-οφέλους, που μεταφράζεται σε μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία ακόμα και μέσα στην πανδημία, συγχωνεύσεις, εντατικοποίηση και “ευελιξία” των εργαζομένων, είσοδος για τα καλά των ιδιωτών μες στα νοσοκομεία είτε με εργολαβίες είτε μέσω ΣΔΙΤ. Η άθλια αυτή κατάσταση φέρει τη σφραγίδα τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές ΕΕ και των μεγαλοκλινικαρχών».

Απαιτεί εδώ και τώρα:

Άμεση ανάπτυξη νέων και σύγχρονων πραγματικών κλινών ΜΕΘ σε κάθε νοσοκομείο και άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού για να τις στελεχώσει.

Άμεση επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή. Τη στιγμή αυτή δεν περισσεύει απολύτως κανένας!

Επίταξη των 120 κλινών ΜΕΘ και 1.000 απλών κλινών των ιδιωτικών κλινικών της πόλης και ένταξή του σε κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με στόχο η πανδημία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και όχι σε βάρος των υπόλοιπων ασθενειών.

vivlio mpelogiannis