Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί κατά προσφύγων και μεταναστών

Με ενίσχυση σε προσωπικό αλλά και μέσα σε συνεργασία με την Frontex, επιδιώκει να «αντιμετωπίσει» το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή τις αυξημένες προσφυγικές ροές, στο «φως» των κυβερνητικών μέτρων ώστε να περιοριστεί η μετακίνηση όσων ανθρώπων ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

Ήδη, υλοποιείται η απόσπαση περίπου 180 λιμενικών οι οποίοι μετακινούνται από λιμεναρχεία της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου έχουν αποσταλεί και πέντε πλωτά σκάφη του Λ.Σ.

Παράλληλα στο πλαίσιο αναδιανομής δυνάμεων της Frontex στην Λέσβο επιχειρούν ένα ελικόπτερο από τη Λιθουανία και ένα αεροσκάφος από την Μ. Βρετανία. Επίσης, περιπολίες γίνονται από σκάφος που έχει διατεθεί από τη Βουλγαρία και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης όπου χρησιμοποιείται για διακίνηση ξεριζωμένων. Ακόμη ένα αεροσκάφος της Frontex βρίσκεται σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε να επιχειρεί όποτε κριθεί απαραίτητο τις νυχτερινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο.

Yπενθυμίζεται πως ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα, ήταν ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων της χώρας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

Έτσι, την τελευταία βδομάδα γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο βρίσκονται πέντε ακόμα περιπολικά του λιμενικού, 10 σκάφη του στρατού ξηράς και τέσσερα πλοία ανοιχτής θαλάσσης (συνολικά 61 πλοία), ενώ στις περιπολίες συμμετέχουν επιπλέον 125 στελέχη του λιμενικού και 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην προμήθεια υπερσύγχρονου συστήματος παρακολούθησης του θαλάσσιου χώρου, το οποίο θα εγκατασταθεί σε 35 παρατηρήτρια του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για κάμερες και ειδικά ραντάρ που θα εγκατασταθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη.

Ο εξοπλισμός αποτελείται, μεταξύ άλλων, από ειδικά ραντάρ και κάμερες με θερμικούς αισθητήρες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και τη νύχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει με ακρίβεια ακόμα και μικρά σκάφη με μήκος έως δύο μέτρα, σε απόσταση η οποία υπερβαίνει τα 50 ναυτικά μίλια.

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται δε και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης ως επίσημος προσκεκλημένος του αρχηγού της Τουρκικής Ακτοφυλακής για να συζητηθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών και η συνεργασία των δυο Ακτοφυλακών.