Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εντυπωσιακό εύρημα στην Κίνα: Τέλεια διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου 66 εκατομμυρίων ετών!

Ένα άψογα διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε ένα απολιθωμένο αυγό ανακάλυψαν Βρετανοί και Κινέζοι επιστήμονες στη νότια Κίνα.

Το έμβρυο, που ήταν έτοιμο να βγει από το αυγό του και έχει ηλικία περίπου 66 εκατομμυρίων ετών, ονομάστηκε «Μωρό Γινγκλιάνγκ» και ανήκει σε ένα είδος φτερωτού θηρόποδου δεινόσαυρου χωρίς δόντια, του οβιραπτορόσαυρου.

Το συγκεκριμένο εντυπωσιακό εύρημα είναι το πιο πλήρες έμβρυο δεινοσαύρου που έχει ποτέ βρεθεί στη Γη και αποδεικνύει ότι οι εν λόγω δεινόσαυροι έπαιρναν στάση πουλιού κατά την επώαση τους, παρόμοια με αυτή που παίρνουν τα έμβρυα των σύγχρονων πουλιών.

Η σχετική δημοσίευση για το εύρημα έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «iScience». Σύμφωνα με τους ερευνητές το μήκους 27 εκατοστών έμβρυο είναι κουλουριασμένο μέσα σε ένα αυγό μήκους 17 εκατοστών, ενώ ένα ενήλικο άτομο του είδους του πιθανώς έφθανε τα δύο μέτρα.

Σημειώνεται ότι οι οβιραπτορόσαυροι ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική πριν 100 έως 66 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο, και ήταν τόσο φυτοφάγοι όσο και σαρκοφάγοι.

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο