Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΝΦΙΑ 2022: το χέρι βαθιά στην τσέπη όσο νωρίτερα γίνεται

«Μποναμάς» με το έμπα του νέου χρόνου από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες «η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσής της και θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα». Αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτησή του στο taxis.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή να είναι έτοιμη έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να βάλει ο λαός το χέρι βαθιά στην τσέπη όσο νωρίτερα γίνεται…

Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. €.

Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. € εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ένα απροκάλυπτο δούλεμα, της λαϊκής οικογένειας μίλησε για «προσδοκία να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ …κατά 60 εκατ. € το 2022, (…) στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο», ενώ πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι η άσκηση αναδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, στο μαγείρεμα του παζλ, ώστε «να μην προκύπτουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις από τις σημαντικές αυξήσεις τις αντικειμενικές τιμές»

Στους χαμένους θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%.

  • Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έχουν ανέβει στο taxis έως στις αρχές Μαρτίου και πρώτη δόση να πληρωθεί τον ίδιο μήνα.

ΕΝΦΙΑ 2022

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022
Η άλλη όψη της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα
Αύξηση της φορολογίας + μείωση κρατικών δαπανών για Υγεία-«κοινωνικές δαπάνες»-Ασφάλιση

▣ Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ, με την αύξηση στο σύνολο των εσόδων να εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους.

▣ Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%. Ολα τα υπόλοιπα, δηλαδή το 94,54% των φόρων, τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα!

▣ Μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα, μέτρο που θα συμβάλει στην παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συσσωρεύονται «τρύπες» στα Ταμεία, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα φορτωθούν κι αυτές στους ασφαλισμένους. Μόνο η τωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρεί από τον προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ.

▣ Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ της εργοδοσίας σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την αποθέωση της τζάμπα εργασίας, στις πλάτες εργαζομένων και ανέργων, που μέσω της φορολογίας τους θα πληρώνουν στον εργοδότη τον (πενιχρό) μισθό τους!

▣ Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με απώλειες 183 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, χορηγείται προσαυξημένη έκπτωση για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν την «πράσινη» οικονομία, την Ενέργεια και την ψηφιοποίηση και δίνονται φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος. Μέσα σ’ όλα τα άλλα, ο προϋπολογισμός προβλέπει και την άμεση «επιχορήγηση» των φαρμακοβιομηχανιών με 80 εκατ. ευρώ, για το clawback!

▣ Αυξάνονται κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ., οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σε αυτές προστίθενται τα 4 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές ρήτρες, στις οποίες η χώρα μας, με όλες τις κυβερνήσεις, είναι πρωταθλήτρια. Σύνολο 7,5 δισ. ευρώ.

▣ Στις διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις, παροχές και στα προνόμια για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων προστίθενται και τα δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ύψους 7,8 δισ. ευρώ, συν τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που υπολογίζονται για το 2022 στα 3,2 δισ. ευρώ. Σύνολο πάνω από 11 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο.

Στο σκέλος των περικοπών

▣ Πετσοκόβονται οι κοινωνικές δαπάνες το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 50 εκατ. ευρώ (από 271 στα 221 εκατ. ευρώ).

▣ Πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 139 εκατ. ευρώ, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τον Σεπτέμβρη του 2021 ήταν 962 εκατ. ευρώ, έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβρη του 2020.

▣ Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την ήδη ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατά 52%. Από 268 εκατ. ευρώ το 2021, τώρα πέφτει στα 138 εκατ. ευρώ (μείωση 130 εκατ. ευρώ).

▣ Πετσοκόβεται η χρηματοδότηση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περίπου κατά 1,1 δισ. ευρώ.

▣ Κόβονται τα επιδόματα για τους ανέργους κατά 199 εκατ. ευρώ.

▣ Καρατομούνται οι παροχές Υγείας κατά 245 εκατ., ενώ τα έσοδα του ΟΠΕΚΑ – ο οποίος αφορά τις δαπάνες για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα – είναι πετσοκομμένα κατά 45 εκατ. ευρώ.

▣ Καμία ουσιαστική πρόβλεψη δεν υπάρχει για αντισεισμικά …κλπ

Δείτε και
Μπαράζ ενισχύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα βάρη στον λαό

Μετάβαση στο περιεχόμενο