Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Εξαφανίστηκαν» 16 πρόσφυγες που βγήκαν την Κυριακή στο νησί

«Εξαφανίστηκαν» 16 πρόσφυγες που βγήκαν στα Νένητα της Χίου. Προέρχονταν από Κογκό, Γουινέα και Γκάμπια και φέρεται να αποβιβάστηκαν στην ευρύτερη περιοχή το πρωί της Κυριακής. Άλλες τέσσερις κρύφτηκαν και εντοπίστηκαν αργότερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη βάρκα επέβαιναν συνολικά 20 άτομα και μετά την αποβίβασή τους το πρωί, τα 16 φέρεται να εντοπίστηκαν από την Αστυνομία και το Λιμενικό και να μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τη μεταφορά των ξεριζωμένων με «κλούβα» και με τη συνοδεία αυτοκινήτων του Λιμεναρχείου Χίου και της Αστυνομίας. Από την πλευρά της Αστυνομίας δόθηκε η πληροφορία ότι δεν πήρε μέρος σε επιχείρηση εντοπισμού ή και μεταφοράς αλλοδαπών. Το Λιμενικό δεν επιβεβαίωνε, δε, τέτοιο συμβάν.

Εξάλλου, οι τρεις από τις συνολικά τέσσερις γυναίκες, που εμφανίστηκαν στο χωριό των Νενήτων, επιβεβαιώνουν ότι μαζί τους ήταν άλλοι 16 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ δε αυτών και ένα μωρό και οι οποίοι είχαν αποβιβασθεί σε παραλία της περιοχής. Οι τρεις γυναίκες -η τέταρτη είχε φύγει μόνη της προς άγνωστη κατεύθυνση- κρύβονταν σε χωράφια της περιοχής των Νενήτων, χωρίς να εντοπιστούν από τους λιμενικούς. Επιβεβαίωσαν δε τη μεταφορά κάποιου αριθμού ξεριζωμένων με οχήματα του Λιμεναρχείου Χίου και της Αστυνομίας.

Όμως, χτες κάποιοι από τους ξεριζωμένους άρχισαν να «εμφανίζονται», αφού υπήρξε ενημέρωση από το Λιμενικό ότι στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά βρίσκονται από την Κυριακή συνολικά οκτώ άτομα (σ.σ. τρεις άντρες και πέντε γυναίκες), ενώ η τύχη των υπολοίπων, που φέρεται ότι επέβαιναν στην ίδια βάρκα και αποβιβάστηκαν στην παραλία, φαίνεται να αγνοείται.

Μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα της Χίου «astraparis» αναφέρει πώς στήθηκε η επιχείρηση «εξαφάνισης» των ανθρώπων, ανάμεσά τους και βρέφος μιας βδομάδας, όπως καταγγέλλει σε κάμερα μία γυναίκα που διέφυγε με άλλες τρεις και αφού κρύφτηκαν για ώρες στα χωράφια της περιοχής εντοπίσθηκαν από δημοσιογράφους μέσα στο χωριό το απόγευμα της Κυριακής. Το ταξίδι τους ξεκίνησε στις 3 το πρωί (σ.σ. το πρωί της Κυριακής) και λίγα λεπτά πριν η βάρκα τους προσεγγίσει την ακτή έγιναν αντιληπτοί από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο τους καταδίωξε, αλλά δεν μπόρεσε να τους προσεγγίσει, επειδή υπήρχαν βράχια στην ακτή.

Η γυναίκα που μίλησε στον «astraparis» είναι απολύτως σαφής και κατηγορηματική ότι στη βάρκα επέβαιναν 20 άτομα τουλάχιστον (υπάρχει μια εκδοχή να ήταν και 21) και ότι όλοι οι άλλοι πλην της ίδιας και άλλων τριών περισυνελέγησαν από τις αρχές. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι μετά την αποβίβασή τους, τους συνέλαβε η Αστυνομία (στο σημείο αυτό υπάρχει μια σύγχυση αν επρόκειτο για αστυνομικούς ή λιμενικούς), ενώ η ίδια με άλλες τρεις γυναίκες κατάφεραν να διαφύγουν και να κατευθυνθούν στα χωράφια της περιοχής, όπου και κρύφτηκαν.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα