Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εξορίζοντας στρατιωτικούς, στελέχη του ΕΛΑΣ (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το μεταβαρκιζιανό καθεστώς φροντίζει αμέσως μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας να πάρει τα μέτρα του με στόχο να εμποδίσει κάθε «διατάραξη του κοινωνικού καθεστώτος». Όσο προχωρά η «λευκή τρομοκρατία», όσο η αντίσταση από την άλλη του λαού παίρνει και ένοπλο χαρακτήρα, τόσο ο ρόλος των πρώην πλέον μπαρουτοκαπνισμένων αξιωματικών του ΕΛΑΣ είναι σημαντικός για την ανάπτυξη ενός δεύτερου αντάρτικου που θα σκοπεύει πλέον στην ίδια την εξουσία. Η αστική τάξη εκμεταλλευόμενη και τη σχετική καθυστέρηση για το αποφασιστικό ξεδίπλωμα του, προσπαθεί να το «αποκεφαλίσει» στέλνοντας τους αξιωματικούς του ΕΛΑΣ στην εξορία και τις φυλακές.

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στις 20/9/1946 κυκλοφορεί με ένα αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο: «ΕΞΟΡΙΖΟΝΤΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΚΑΙ 32 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ»

Μάλιστα υπάρχει και πλήρης κατάλογος τον οποίο και παρουσιάζουμε φωτογραφικά

katalogos exoriasΣε σχετικό άρθρο του Κ. Καραγιώργη (που έχει στόχο να αναλύσει το ζήτημα αλλά και να ασκήσει κριτική προς την κυβέρνηση) με τίτλο «Ο Στέφανος Σαράφης στην εξορία» αναφέρει χαρακτηριστικά: « Αύριο το πρωί οδηγείται στο νησί της εξορίας ο αρχηγός του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στρατηγός Στέφανος Σαράφης. Μαζύ του παίρνουν τον δρόμο της εξορίας ο στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής πρώτος πρέδρος της ΠΕΕΑ και οι άλλοι στρατηγοί του ΕΛΑΣ Κ. Τσακμάκος, Κ. Ματσούκας και Ε. Καλαμπαλίκης. Οι συνταγματάρχες Μουστεράκης, Νομικός, Λουλούδας, Γλύπτης. Μαζί με τους άλλους αξιωματικούς που στάλθηκαν ως τώρα στα νησιά, γίνονται όλοι δω. Τούτη τη φορά η λύσσα του διωγμού δεν σταμάτησε στους εν ενεργεία μόνιμους αξιωματικούς που υπήρξαν ελασίτες. Πέρασε και σε απλούς δημοκρατικούς που δεν υπηρέτησαν στον ΕΛΑΣ…Φαίνεται ότι ο διωγμός θα περιλάβει και πολλούς άλλους δημοκρατικούς απλώς γιατί έχουν την πιο στοιχειώδη εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια να μην σκύψουν το κεφάλι στην καρμανιόλα του Μπέη Μαυρομιχάλη.

Ο πανικός των «λαοπρόβλητων ενε απέραντος. Μάταια προσπαθούν κάπως μα ορθώσουν το σπιθαμιαίο τους ανάστημα κάτω από τον απατηλό ίσκιο των βρετανικών τανκς. Μάταια προσπαθούν να πνίξουν τους τρομαγμένους κτύπους της λαγίσιας καρδιάς τους στο βόμβο των βρετανικών ρουκετοβόλων και των Ταϊσουνκ. Ο πανικός τους παραμένει απέραντος…

Και ο πανικός αυτός τους σπρώχνει σε τερατώδες αντεθνικές ενέργειες σαν την εξορία των μόνιμων αξιωματικών του ΕΛΑΣ που συμπληρώνεται τώρα με την εξορία του ίδιου του αρχηγού του ΕΛΑΣ και απλώνεται σε εξορίες δημοκρατικών αξιωματικών του Κέντρου.

Τρέμουν μήπως «βγουν στα βουνά» οι ελασίτες και δημοκρατικοί αξιωματικοί. Σαν να μη μπορούσαν να το έχουν κάνει ως τώρα , αν είχαν τέτοια πρόθεση και αν είχε τέτοια πρόθεση και η ηγεσία του ΕΑΜ…

Η λύση αυτού του τρομερού και πρωτάκουστου στη μεταπολεμική δημοκρατική Ευρώπη είνε απλή: Οι Κουισλινγκ , ίδιοι κι απαράλλακτοι βρίσκονται πάντα στην εξουσία και στο στρατό. Άλλαξε μόνο η φίρμα των αφεντικών τους. Η γερμανική κατοχή έγινε αγγλική. Όλα τα άλλα είνε στη θέση τους όπως επί Ράλλη και Τσολάκογλου…».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.