Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

”Εξυπνάδα” ή βαρβαρότητα;

Γράφει ο Δημήτρης Βαλαής //
Δάσκαλος

Στις 27 Δεκεμβρίου 2018, στην ΕΡΤ1 και στην πρωινή εκπομπή ”Απευθείας”, γινόταν η παρουσίαση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου! Εκεί, διατυπώθηκε η ”πρωτοποριακή” άποψη, πως, ”είναι θέμα μυαλού και τρόπου σκέψης”, για να γίνει κανείς δισεκατομμυριούχος!

Ένας τηλεθεατής διαφωνώντας, προφανώς, μ’ αυτή τη θέση και θέλοντας να αναδείξει την πραγματική αιτία υπερσυσσώρευσης του πλούτου σε ελάχιστους, (τους) έστειλε μήνυμα με τη συμβολική φράση ”είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε”! Για να λάβει, στη συνέχεια, την εξής ”βαθυστόχαστη” και ”αποστομωτική” απάντηση: ”Κανένας ηλίθιος δεν απέκτησε δισεκατομμύρια, εκτός και αν τα βρήκε”!!!

Συμπέρασμα; Όλοι οι φτωχοί και οι εξαθλιωμένοι, όλοι οι κοινοί θνητοί αυτού του πλανήτη που παλεύουν για ”τον άρτον τον επιούσιον”, είναι άξιοι της μοίρας τους (σύμφωνα με την ΕΡΤ), αφού δε διαθέτουν, ούτε κατ’ ελάχιστο, ”το μυαλό” των μεγιστάνων του πλούτου (π.χ. του ”διαβολικά καλού” Τραμπ που -”λόγω μυαλού”- είναι και εκατομμυριούχος και πρόεδρος)!!!

Αλήθεια, κύριοι της ΕΡΤ, έχετε ακούσει ποτέ για άγρια εκμετάλλευση και καταλήστευση ανθρώπων, λαών, ακόμα και μικρών παιδιών; Έχετε ακούσει για εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, για εμπόριο σάρκας και οργάνων; Έχετε ακούσει για αδυσώπητους οικονομικούς ανταγωνισμούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν τον όλεθρο και τη δυστυχία; Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται συμφέροντα εκατομμυριούχων, που απλά και μόνο ”διαθέτουν μυαλό”, όπως, κυνικά και απερίσκεπτα, εσείς ισχυριστήκατε!!!

Όποιος έχει μυαλό, κύριοι της ΕΡΤ, αλλά δεν έχει χάσει την ανθρωπιά του, αγωνίζεται για μια άλλη κοινωνία, αγωνίζεται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ευημερία και την ευτυχία όλων των ανθρώπων και δεν ”πατά επί πτωμάτων” για τα δικά του κέρδη! Εσείς, όμως, τη βαρβαρότητα την ονομάσατε ”εξυπνάδα”!!!

Τέτοιο ξέπλυμα και τέτοια αγιοποίηση του καπιταλισμού και των καπιταλιστών, θα τα ζήλευαν ακόμα και τα ιδιωτικά κανάλια των ”έξυπνων” επιχειρηματιών, θα τα ζήλευε ακόμα και ο ΣΕΒ! Και σ’ ανώτερα, λοιπόν!!!

Διαχρονικά κυβερνητική η ΕΡΤ και πιστός στυλοβάτης του συστήματος! Πίστευε κανείς, ότι, τώρα, με την ”πρώτη φορά Αριστερά”, θα άλλαζε;

Κι όμως, την αγαπάμε την ΕΡΤ. Μ’ αυτήν μεγαλώσαμε (κυρίως το ραδιόφωνο)… Είχε και τις καλές στιγμές της! Μόνο που, αυτές, σπανίζουν πλέον…