Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΟΔΥ: Αλλα 10 κρούσματα, 41 διασωληνωμένοι

Ακόμα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Συνολικά ανάφερε τα κρούσματα ανέρχονται 2.576, εκ των οποίων το 55,7% είναι άνδρες. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νεκροί είναι πλέον 139, καθώς κατέληξε άλλος ένας ασθενής. Συνολικά, 41 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, το 29,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 71 ασθενείς. Από τα θύματα, 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 71,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά, συμπλήρωσε στην Ελλάδα έχουν ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Ο Σωτ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης μάσκας από τον πληθυσμό, εξηγώντας ότι η αλλαγή στάσης της επιτροπής οφείλεται στο ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι. «Θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» είπε, συμπληρώνοντας ότι «τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο». Σημείωσε επίσης ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Έκανε λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών και είπε ότι από τον ΕΟΔΥ θα δοθούν οδηγίες για τη φύλαξη και τον καθαρισμό των μασκών.