Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

ΕΟ ΚΚΕ για ψηφιακό πιστοποιητικό COVID: «Πολυεργαλείο για να λυμαίνονται ΕΕ, κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι, προσωπικά δεδομένα σε βάρος του λαού»

«Ορθάνοιχτο αφήνει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID όπως και των δεδομένων τους και για άλλους σκοπούς, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον κίνδυνο γενικευμένης συλλογής, επεξεργασίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός δαιδαλώδους δικτύου οργάνων της ΕΕ, κυβερνήσεων, φορέων και επιχειρήσεων που θα τα λυμαίνονται» σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει, «ο αρμόδιος επίτροπος Didier Reynders απαντώντας στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου (επισυναπτόμενο pdf) ομολογεί ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά για πρόσθετους σκοπούς, εφόσον παρέχεται νομική βάση για τον σκοπό αυτό στο εθνικό τους δίκαιο». Στην απάντησή του επικαλείται μάλιστα ως δήθεν εγγύηση για την περαιτέρω χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού το Γενικό Κανονισμό της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όταν στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος κανονισμός νομιμοποιεί τη γενικευμένη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, με την πρόβλεψη σειράς νόμιμων λόγων επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, με την έκταση και το εύρος των εξαιρέσεων που προβλέπει. Με βάση τον Κανονισμό άλλωστε, ακόμη και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως τα δεδομένα υγείας και άλλα, μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας με την επίκληση λόγων που αφορούν το «δημόσιο συμφέρον» και τη «δημόσια υγεία». Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι και οι στοιχειώδεις όροι προστασίας όπως η πρόβλεψη στο άρθρο 9 παρ. 2 στ. α’ του εν λόγω Κανονισμού για ρητή συναίνεση στην επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων καταπατούνται δεδομένου ότι η συναίνεση αυτή κάθε άλλο παρά ελεύθερη είναι αφού είναι αναγκαστικός όρος για να έχει κάποιος πρόσβαση σε διάφορους χώρους».

«Στη βάση αυτή ότι σε μια σειρά από κράτη-μέλη ήδη γίνεται ή συζητείται η επέκταση της χρήσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε μόνο για την άρση των περιορισμών στις διασυνοριακές μετακινήσεις και έχει επεκταθεί για την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα, χώρους αθλητισμού κλπ. Το μπαράζ αντιδραστικών μέτρων καταγραφής, παρακολούθησης και επεξεργασίας δεδομένων επιχειρείται να νομιμοποιηθεί τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο κι ανάμεσα στα κράτη μέλη με την επίκληση, όπως αναφέρει η Επιτροπή στην απάντησή της, της λεγόμενης “αμοιβαίας εμπιστοσύνης”» αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ επισημαίνοντας στη συνέχεια:

«Το “Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid” πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τα προσωπικά δεδομένα, συνεχίζει να αξιοποιείται ως άλλοθι για την απουσία μέτρων- πέραν του αναγκαίου εμβολιασμού, ενώ έχει αποδειχτεί ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό- για τη θωράκιση και τη στελέχωση του συστήματος υγείας και για την ψηφιακού προστασία σε χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, σε ΜΜΜ κλπ. Αυτό υπηρετεί τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό, τις μεταφορές κά, προκειμένου να απαλλαγούν από “κόστη και βάρη”, γιατί έτσι αντιλαμβάνονται τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και κάθε άλλη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, της αναβάθμισης της ΠΦΥ απέναντι στην πανδημία.

Η διαχρονική πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, η λειτουργία της υγείας και της ασφάλισης με ανταποδοτικά – ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με περαιτέρω ένταση την περίοδο της πανδημίας, συνοδεύεται από την καταστολή σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος, από ακόμη πιο στενή θηλιά στα δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Καμιά ανοχή κι εμπιστοσύνη λοιπόν σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μηχανισμών και μέτρων καταστολής-παρακολούθησης, καταγραφής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων σε βάρος του λαού που διαμορφώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να το αποτινάξει με την οργάνωση της πάλης του για τη δική του εξουσία που θα βάλει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, σηματοδοτώντας την πραγματική προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των δεδομένων του».

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων

Μετάβαση στο περιεχόμενο