Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επέτειος Πολυτεχνείου: Τίποτα δεν μπορεί να σκεπάσει τα συνθήματα της μαζικής πορείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων η φετινή πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όπου πλήθος κόσμου ανέδειξε την απόλυτη επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου σήμερα, που οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή μας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ, σπέρνοντας στη χώρα νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, εμπλέκοντας το λαό μας στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή.

3

Συνθήματα που καταδίκαζαν τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ελληνική εμπλοκή: «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη – φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Ενώ παράλληλα ακούγονταν και τα συνθήματα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ όπως «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».

1

Η πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα από την οδό Σταδίου, κατευθύνθηκε μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία όπου την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα «Όχι στα σχέδια κυβέρνησης – ιμπεριαλιστών. Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα».

Αίσθηση και περηφάνια προκάλεσε το μπλοκ των νέων στρατευμένων που πορεύτηκαν ένστολοι κρατώντας πανό της Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που έγραφε «Έξω οι βάσεις του θανάτου».

2

Λίγο αργότερα στήθηκε το γνωστό σκηνικό. Αρχικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από τη ΓΑΔΑ,  όταν μία ομάδα πέταξε πέτρες κατά αστυνομικών και η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών,  και στη συνέχεια γύρω από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια από ομάδες ατόμων και τις δυνάμεις των ΜΑΤ που εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ και χημικά. H αστυνομία χρησιμοποίησε ειδικό κατασταλτικό όχημα που κάνει ρίψεις νερού.

Η Αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές για αυτά τα επεισόδια. Αντίστοιχο σκηνικό στήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όπου ειχαν προηγηθεί πολύ δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας.