Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επίδειξη ισχύος από τον Μπάιντεν, υποστηρίζει ότι οι μισοί ηγέτες του πλανήτη του ζητούν εμβόλια

Επίδειξη ισχύος από τον Μπάιντεν την ώρα που η πανδημία χτυπά αλύπητα χώρες και λαούς, έναντι άλλων ισχυρών παικτών στον αδυσώπητο ανταγωνισμό των εμβολίων σε βάρος των λαών.

Την ώρα που οι ΗΠΑ εφαρμόζουν απαγορεύσεις και περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων και συστατικών απαραίτητων για την παραγωγή τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν οι μισοί ηγέτες του πλανήτη τον παρακάλεσαν να τους βοηθήσει με τα εμβόλια για την Covid-19, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεσή του ότι θα παράσχει σε όλους βοήθεια, αλλά παραμένοντας αόριστος όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.

«Όλες οι χώρες του κόσμου στρέφονται σ’ εμάς», εξήγησε, σε συνομιλία που είχε με κυβερνήτες Πολιτειών. «Το 40% των ηγετών του πλανήτη ρωτούν αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε», εξήγησε, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς.

«Θα προσπαθήσουμε», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, χωρίς να δώσει κάποιους συγκεκριμένους αριθμούς ή να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό. Επέμεινε ότι πρόθεσή του είναι να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς. «Πιστεύω ότι μπορούμε να παρασκευάσουμε πολύ περισσότερα εμβόλια», εκτίμησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν υποσχεθεί ότι θα παράσχουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε άλλες χώρες. Οι δε ΗΠΑ έχουν «στοκαρισμένες» δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που δεν χρησιμοποιούν καν, «παζαρεύοντας» σε ποιες χώρες θα τις «αποδεσμεύσουν» και με ποια ανταλλάγματα.

Αγνωστο με τι οικονομικά και γεωπολιτικά ανταλλάγματα «οι ΗΠΑ αναζητούν επιλογές για να μοιραστούν τις δόσεις του “AstraZeneca” με άλλες χώρες, όταν γίνουν διαθέσιμες», πάντως «όχι άμεσα». Ακόμη και με την Ινδία, που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να εξαγάγει μέρος από τις 10 εκατ. δόσεις που παραμένουν «καβάτζα» στις ΗΠΑ…

Πολλοί ξένοι ηγέτες έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τη στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ζήτησε «το άνοιγμα της αγοράς των εμβολίων» ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ΗΠΑ «να βάλουν τέλος στις απαγορεύσεις εξαγωγής, όχι μόνο των εμβολίων αλλά και των συστατικών τους, κάτι που παρεμποδίζει την παραγωγή».

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων