Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επίσκεψη Πομπέο στη Σούδα: Σήμα επίσπευσης των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Σήμα επίσπευσης των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και μεγαλύτερης εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών έδωσε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στη στρατιωτική βάση της Σούδας.

Ο Μ. Πομπέο, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, επιθεώρησε τη βάση και στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των δύο πλευρών στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

«Έχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, σας βλέπουμε σαν πυλώνα σταθερότητας», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος ανακοίνωσε τον μόνιμο ελλιμενισμό του γιγαντιαίου ελικοπτεροφόρου «USS Hershel “Woody” Williams» στη βάση της Σούδας. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να συνδέσει αυτή την εξέλιξη με τον ανταγωνισμό που έχουν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία η οποία «αποσυντονίζει την περιοχή», όπως είπε, καταδεικνύοντας το μέγεθος της ελληνικής εμπλοκής στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Με ανάλογο τρόπο τοποθετήθηκε ο Μ. Πομπέο για το ζήτημα της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας που είναι στον «αντίποδα» της ρωσικής εταιρείας «Gazprom».

Έφτασε η ώρα να «τρέξουν» οι διευθετήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αφού ανέφερε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος δοκιμάστηκε από τις προκλήσεις της Τουρκίας», πέρασε στο «ψητό», εκφράζοντας την «ετοιμότητα» της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές και να συνεχιστούν οι «τεχνικές συνομιλίες» με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δήλωσε δε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας», αποσιωπώντας ότι τέτοιου είδους διεργασίες για επώδυνους συμβιβασμούς περιέχουν τον σπόρο μιας νέας έντασης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα», προσθέτοντας ότι η βάση της Σούδας «αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής» για τις ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «σφυρηλάτησε ένα ακόμη κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ, δρομολογώντας νέες προοπτικές για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών».

Πηγή: 902.gr