Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στις φυλακές Κέρκυρας, τόπο μαρτυρίου αγωνιστών (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου επισκέφθηκε τα απομονωτήρια όπου γίνονταν βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων και άφησε μερικά γαρύφαλλα στη μνήμη των αγωνιστών που βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους.

Επισκέφθηκε επίσης το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές.

Αμέσως μετά προέβη σε δηλώσεις (δείτε πάνω βίντεο), όπου ανέφερε:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα τις φυλακές Κέρκυρας. Είναι μια πολύ συγκινητική – θα έλεγα ιστορική – στιγμή να επισκέπτεσαι τους χώρους, τα κελιά, όπου από εδώ έφευγαν οι μελλοθάνατοι για να πάνε να εκτελεστούν στο Λαζαρέτο. Για να τους πάνε να τους εκτελέσουν στο Λαζαρέτο καλύτερα. Ήρωες του εργαζόμενου λαού, με ένα κίνημα τεράστιο αλληλεγγύης και υποστήριξης από τον Κερκυραϊκό λαό, από όλο τον ελληνικό λαό.

Είναι υποχρέωση των απογόνων αυτών των ηρώων, εμάς όλων δηλαδή, να τους θυμόμαστε, να επισκεπτόμαστε αυτούς τους χώρους, τα κελιά τους και βεβαίως οι νέες γενιές να μαθαίνουν την τραγική αλλά μεγάλη και ηρωική Ιστορία αυτού του τόπου, αυτού του λαού.

kerkyra koutsoumbas 2

Ταυτόχρονα, με άδεια της Διεύθυνσης των φυλακών, συναντήσαμε τους εργαζόμενους εδώ στον χώρο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που είδαμε, με αίθουσες όπου εκπαιδεύονται οι κρατούμενοι, αποκτούν ουσιαστικά απολυτήριο δημόσιου σχολείου, με αίθουσες Πληροφορικής. Είναι από τα ζητήματα που θα πρέπει να ενισχυθούν, να χρηματοδοτηθούν από το κράτος, από τα υπουργεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων της περιοχής. Χρειάζεται να ενισχύσουμε συνολικά το σωφρονιστικό σύστημα των φυλακών, έτσι απ’ αυτό να βγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Άλλωστε, τα ίδια τα στοιχεία του κράτους, της ΕΕ δείχνουν ότι όσοι αποφοιτούν από τέτοια σχολεία δεύτερης ευκαιρίας έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξαναγυρίσουν στα σίδερα της φυλακής».

kerkyra koutsoumbas 3

Τον Δ. Κουτσούμπα συνοδεύουν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Μπορμπότης, Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλλού και ο Μπάμπης Χαραλάμπους, περιφερειακοί σύμβουλοι Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιάννης Πιέρρης, ένας από τους δημοτικούς συμβούλους Κέρκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το Σωματείο εξωτερικής φρουράς του καταστήματος κράτησης, οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη του Κόμματος στα προβλήματά τους, με βασικότερο την έλλειψη προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα στα 39 άτομα που εργάζονται εκεί, να τους οφείλονται 5.500 ρεπό. Ζητούν την ενίσχυση του προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, την ανανέωση του υπηρεσιακού στόλου αλλά και την κατασκευή νέου καταστήματος κράτησης, καθώς το υπάρχον είναι πολύ παλιό.

Οι εργαζόμενοι επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ με όσες δυνάμεις έχει, θα τα προωθήσει, σημειώνοντας ότι είναι κατάκτηση και δικαίωμά τους ο συνδικαλισμός και ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων τους.

902.gr

vivlio mpelogiannis