Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι» των Γάλλων με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων τους από τον Μακρόν

Χτύ­πη­μα σε εργα­τι­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, παρέα με μεί­ω­ση φορο­λο­γί­ας στο κεφά­λαιο προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μακρόν στη Γαλ­λία, διά στό­μα­τος του πρω­θυ­πουρ­γού Εντουάρντ Φιλίπ.

Την ώρα που οι εργο­δό­τες απο­τι­μούν θετι­κά τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του Εργα­τι­κού Δικαί­ου, οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις αντι­δρούν χλια­ρά παρά το γεγο­νός ότι η πλειο­ψη­φία (58%) των Γάλ­λων τάσ­σε­ται κατά της μεταρ­ρύθ­μι­σης του εργα­τι­κού κώδι­κα, σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση που δόθη­κε χθες στη δημοσιότητα.

Μέχρι στιγ­μής μόνο το CGT ανα­κοί­νω­σε κινη­το­ποι­ή­σεις για τις 12 Σεπτεμ­βρί­ου. «Επι­βε­βαιώ­θη­καν οι χει­ρό­τε­ροι φόβοι μας», δηλώ­νει χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο επι­κε­φα­λής του γαλ­λι­κού συνδικάτου.
Τα νέα πακέ­τα μέτρων αφο­ρούν μετα­ξύ άλλων:

  • Την περαι­τέ­ρω διευ­κό­λυν­ση των απο­λύ­σε­ων, μέσα από μεί­ω­ση των απο­ζη­μιώ­σε­ων με καθο­ρι­σμό πλα­φόν, αλλά και νέες δια­στά­σεις στη συζή­τη­ση και τις δια­κρί­σεις περί «δίκαιων» και «άδι­κων» απολύσεων.
  • Το ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κό χτύ­πη­μα των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων Εργα­σί­ας (ΣΣΕ), υπο­νο­μεύ­ο­ντας τις κλα­δι­κές ΣΣΕ μέσα από πρι­μο­δό­τη­ση των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και των συμ­φω­νιών σε επί­πε­δο επι­χεί­ρη­σης, με στό­χο τη δυνα­τό­τη­τα πιο «ευέ­λι­κτων» συνο­μι­λιών και την καλύ­τε­ρη «προ­σαρ­μο­γή» στις «ανά­γκες της αγοράς».
  • Ξεχω­ρί­ζει η σημα­σία που το μεγά­λο κεφά­λαιο δίνει και στην παρα­πέ­ρα υπο­νό­μευ­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης και οργά­νω­σης των εργα­ζο­μέ­νων, αφού ανοί­γει ο δρό­μος για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της εργο­δο­σί­ας όχι με εκλεγ­μέ­νους εκπρο­σώ­πους συν­δι­κά­των, αλλά και «εργα­ζό­με­νους που δεν θα ανή­κουν σε κάποιο συν­δι­κά­το». Αυτό προ­βλέ­πε­ται να ξεκι­νή­σει σε μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις (που βέβαια στη δεύ­τε­ρη οικο­νο­μι­κή δύνα­μη της Ευρώ­πης έχουν άλλα μεγέ­θη), ωστό­σο είναι τρο­χιο­δει­κτι­κό για τη συνέ­χεια δρά­σε­ων στην ίδια κατεύθυνση.

Να θυμί­σου­με ότι ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος ανα­μέ­νε­ται στη χώρα μας στα τέλη του μήνα, γεγο­νός το οποίο η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση εμφα­νί­ζει ως «ψήφο εμπι­στο­σύ­νης» στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ και την πολι­τι­κή που ακο­λου­θεί. Δια­βά­ζο­ντας κανείς τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις υπέρ του κεφα­λαί­ου και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς του, που προ­ω­θεί η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση ‑και όλες οι κυβερ­νή­σεις των κρα­τών της ΕΕ στο πλαί­σιο της στρα­τη­γι­κής υπέρ του κεφα­λαί­ου- αντι­λαμ­βά­νε­ται πολύ καλά ότι πράγ­μα­τι η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση παρέ­χει «ψήφο εμπι­στο­σύ­νης» στην ελλη­νι­κή και τού­μπα­λιν για την ‑ενιαία- πολι­τι­κή τους που συντρί­βει εργα­τι­κά και λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και κατακτήσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο