Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επιβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ το απαράδεκτο σημείωμα – λογοκρισία από τη διοίκηση

Την απαράδεκτη εντολή της ΕΡΤ προς τους δημοσιογράφους για το πώς να χειριστούν το ικαριώτικο γεύμα του πρωθυπουργού (και την παραίτηση Λγνάδη) επιβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η «εντολή» έμεινε αναρτημένη για πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών:

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση.

Συνήθως οι εντολές είναι προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως είναι πραγματικό γεγονός.

Έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δουν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών. Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση. Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία.

Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Νίκος Κορόβηλας

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων τηλεόρασης

Κατερίνα Φρύσσα

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων

Δεν κάνει καμία εντύπωση η επιβεβαίωση(ούτε και υπήρχε αμφιβολία για τη γνησιότητα), διότι καθημερινά ΕΡΤ δίνει διαπιστευτήρια ως «γραφείο Τύπου» της (εκάστοτε) κυβέρνησης. Και κάποιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα για χάρη της κυβέρνησης να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων