Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΗΠΑ σε ΣΥΡΙΑ & ΙΡΑΚ: Πάνω από 85 χτυπήματα κατά στόχων αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο _ Μπάιντεν: η απάντηση “θα συνεχιστεί”

Πάνω από 85 στόχοι σε Συρία και Ιράκ, έχουν χτυπηθεί από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Διακλαδικό Στρατηγείο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM – Κεντρική Διοίκηση).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, χτυπήθηκαν βάσεις της «Δύναμης Κουντς» του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και συνδεδεμένων ομάδων πολιτοφυλακής στις δύο χώρες. Συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας που απογειώθηκαν από τις ΗΠΑ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 125 βόμβες και πύραυλοι.

Οι στόχοι περιελάμβαναν βάσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, σημεία εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων και χώρους αποθήκευσης drone καθώς και εγκαταστάσεις εφοδιασμού και αποθήκες πυρομαχικών ομάδων πολιτοφυλακής. Τα Συριακά Μέσα καταγγέλλουν την «επιθετικότητα των ΗΠΑ» και αναφέρουν ότι χτυπήθηκαν περιοχές στην έρημο της Συρίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες.

«Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε ώρες και μέρη της επιλογής μας», αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε δήλωσή του για τις επιδρομές κατά ιρανικών δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ.

«Σήμερα το απόγευμα, υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούν οι IRGC (σ.σ. οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης) και οι συνδεδεμένες πολιτοφυλακές για να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο» και προειδοποίησε: «Ας το γνωρίζουν όλοι όσοι μπορεί να επιδιώξουν να μας βλάψουν: Εάν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε». Ο Τζο Μπάιντεν σήμερα παραβρέθηκε στην τελετή επαναπατρισμού των τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ιορδανία.

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν στη Συρία και το Ιράκ

Ιράν: Θα απαντήσουμε με πυγμή σε οποιαδήποτε επίθεση

Νωρίτερα στην Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης των ΗΠΑ ως αντίποινα για το χτύπημα με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θα ξεκινήσουμε οποιονδήποτε πόλεμο, αλλά αν μια χώρα, μια σκληρή δύναμη θέλει να μας εκφοβίσει, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά», δήλωσε ο Ραΐσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ναυτική βάση στο Μπαντάρ Αμπάς που διαχειρίζονται οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η «στρατιωτική ισχύς του Ιράν στην περιοχή δεν αποτέλεσε και δεν είναι απειλή για καμία χώρα, αλλά λειτουργεί ως πηγή ασφάλειας στην οποία οι χώρες της περιοχής μπορούν να βασίζονται και να εμπιστεύονται», είπε καθώς περιηγήθηκε στη βάση. «Σήμερα, ο εχθρός δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τίποτα εναντίον μας επειδή γνωρίζει ότι οι δυνάμεις μας είναι ισχυρές και ικανές», ανέφερε.

Με πληροφορίες από: BBC,
«Associated Press» «Al Jazeera»
via 902.gr