Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζήτησαν από την Ισραηλινή κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί το σχέδιο απέλασης των μεταναστών

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος κάλεσαν σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να αποκηρύξει το πρόσφατο πρόγραμμά της με βάση το οποίοι περίπου 40.000 Αφρικανοί μετανάστες που βρίσκονται παράτυπα (όπως τους χαρακτηρίζει)  στο Ισραήλ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα οικειοθελώς για να μην φυλακιστούν.

“Εμείς, που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, χωρίς σπίτι και χωρίς κρατική προστασία, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μια εβραϊκή κυβέρνηση μπορεί να στείλει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στον δρόμο των βασάνων και του θανάτου” γράφουν 36 Ισραηλινοί σε ανοιχτή επιστολή τους, στα αγγλικά, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Haaretz.

Αύριο τιμάται η διεθνής ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ένα σχέδιο που αφορά 38.000 μετανάστες, κυρίως Ερυθραίους και Σουδανούς. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν ποσό ύψους 3.500 δολαρίων αν φύγουν οικειοθελώς από τη χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συλληφθούν και θα κρατηθούν μέχρι να δεχτούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ, μόλις 7 Ερυθραίοι έλαβαν άσυλο από τους 10.000 που κατέθεσαν αίτηση. Άσυλο δόθηκε και σε έναν Σουδανό, αλλά το σύνολο των αιτούντων από αυτή τη χώρα είναι αδιευκρίνιστο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από το 2009 μέχρι το 2017 έγιναν δεκτές 11 αιτήσεις για παροχή ασύλου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο