Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επιμένει στη μετατροπή των μαθημάτων σε τηλεριάλιτι η Κεραμέως -Μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Την επιμονή της κυβέρνησης να επιβάλει την ηλεκτρονική αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις για μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν σε αυτές (νοσούν, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.λπ.) επιβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Η Ν. Κεραμέως είπε χαρακτηριστικά ότι «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μας δικαίωσε. Είπε ότι η διαδικασία είναι νόμιμη. Είπε ότι υπήρξε διαβούλευση και ότι ενσωματώθηκαν παρατηρήσεις. Δεν κάνουμε βήμα πίσω». Όσο για τις έντονες αντιδράσεις που προειδοποιούν για το επικίνδυνο της ρύθμισης, που η κυβέρνηση ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες σε άσχετο νομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή, η υπουργός τις χαρακτήρισε «συνδικαλιστικά και μικροπολιτικά συμφέροντα»!

Προκλητικά η υπουργός επικαλέστηκε την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει για τους μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να είναι στην αίθουσα, όταν τόσο καιρό η τηλεκπαίδευση προχωράει σαν τον κάβουρα και καμιά μέριμνα της κυβέρνησης δεν υπήρξε για την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αυτή. Αν η κυβέρνηση εξασφάλιζε έστω και τώρα την ισότιμη σύγχρονη ή ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, θα μπορούσε πραγματικά να εξασφαλίσει να μη χάσουν το μάθημα οι μαθητές ευάλωτων ομάδων, αντί να επιλέγει να μετατρέψει το σχολικό μάθημα σε τηλεριάλιτι.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί την Τρίτη τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και ακολούθησε ανακοίνωση της Αρχής που νομιμοποιεί τη ρύθμιση ως μέτρο «κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου». Η Αρχή αρκέστηκε μόνο να αναγνωρίσει ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη».

Το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει σε Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Σχετικά με αυτό η Αρχή Προστασίας λέει ότι «η εφαρμογή της διάταξης εξαρτάται από τη διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου των σχεδιαζόμενων πράξεων» και ότι εάν μετά από αυτή, εκτιμηθεί ότι η επεξεργασία θα προκαλούσε υψηλό κίνδυνο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τότε ο υπεύθυνος επεξεργασίας (βλέπε υπουργείο Παιδείας) οφείλει να ζητήσει τη γνώμη της Αρχής. Με άλλα λόγια, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, η Αρχή δίνει στο υπουργείο «το μαχαίρι και το πεπόνι» για να προχωρήσει.

«Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί»

Την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιέχει αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, αλλά και το αίτημά τους να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που μετατρέπει τη σχολική τάξη σε ριάλιτι, εξέφρασαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές, με τη μαζική τους συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν -τηρώντας τα μέτρα προστασίας- εκπαιδευτικοί, με αποφάσεις των Σωματείων τους (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλία Αναπληρωτών), γονείς, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, καθώς και μαθητές, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών της Αθήνας.

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πληροφορικής, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, Πολιτικού του ΕΚΠΑ, ο ΦΣ Παντείου και ο Σύλλογος Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ.

Μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια, στα οποία από το πρωί δέσποζε το γιγαντοπανό που είχαν αναρτήσει οι εκπαιδευτικοί στην πρόσοψη του κτιρίου και το οποίο ανέφερε «Ριάλιτι δεν είναι η σχολική ζωή! Η τροπολογία δεν θα εφαρμοστεί».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι Σωματείων Εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατήγγειλαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ανέδειξαν τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, ζητώντας παράλληλα να αποσυρθεί η τροπολογία για την τοποθέτηση καμερών στις τάξεις, ενώ παράλληλα απαίτησαν και την εξασφάλιση των όρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, Π. Κατηφές, ο οποίος μετέφερε την καταδίκη του νομοσχεδίου από το γονεϊκό κίνημα, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας και άλλοι.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος μετέφερε στη συμπαράσταση και τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και φοιτητών ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς τη Βουλή, όπου κυριάρχησαν συνθήματα για την απόσυρση νομοσχεδίου, όπως «Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί», αλλά και της επαίσχυντης διάταξης για την τοποθέτηση καμερών με χαρακτηριστικότερα αυτά που έλεγαν «Πάρτε πίσω την τροπολογία, δεν θα μπούνε κάμερες μέσα στα σχολεία» και «Αίθουσες – big brother, κάμερες παντού, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού».

Παράλληλα, διεκδίκησαν την κάλυψη όλων των αναγκαίων όρων για τη μόρφωση των παιδιών, με το σχετικό αίτημα να συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών – Μονιμοποίηση των αναπληρωτών».

Η πορεία κατέληξε μπροστά στο κτίριο της Βουλής, όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, όχι όμως και ο αγώνας ενάντια στη αντιεκπαιδευτική πολιτική, ο οποίος, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Ανάλογες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις.

ekpaideytikoi1 ekpaideytikoi6 ekpaideytikoi7 ekpaideytikoi8 ekpaideytikoi9 ekpaideytikoi10 ekpaideytikoi11