Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επισπεύδεται η ευρωπαϊκή έγκριση για το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επισπεύσει κατά περίπου μια εβδομάδα, στις 6 Ιανουαρίου, τη συνεδρίασή του για τη γνωμοδότηση και την πιθανή έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19. Η αδειοδότηση της Moderna ακολουθεί την αντίστοιχη διαδικασία της BioNTech/Pfizer, το οποίο χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) όπως και της Moderna.

Οι Αμερικανοί παρασκευαστές της Moderna έστειλαν πρόσθετα δεδομένα γρηγορότερα από το αναμενόμενο, και ο EMA θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση, έξι ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 12 Ιανουαρίου, για να «εκδώσει τα πορίσματά μου, αν αυτό είναι εφικτό», ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ.

Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηεταιρεία βιοτεχνολογίας αναφέρει πως τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι 94,1% αποτελεσματικό και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία τα κράτη μέλη ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εμβολιασμού και ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται παράπονα και κόντρες για τις καθυστερήσεις, αλλά και την ποσότητα των εμβολίων.Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ελλάδας που ξεκίνησε με εξαγγελίες για πλέον των 2 εκατ. εμβολίων μηνιαίως και τελικά στην πρώτη δόση θα λάβει 300.000 εμβόλια.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων