Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστολή από το Ναγκασάκι προς όλες τις εθνικές κυβερνήσεις

⏯️ Ειδική Απόφαση: Παγκόσμια Διάσκεψη κατά των Ατομικών βομβών και βομβών Υδρογόνου – Ναγκασάκι 2019

➡️  Συγκε­ντρω­θή­κα­με στο Ναγκα­σά­κι, τη δεύ­τε­ρη πόλη που βομ­βαρ­δί­στη­κε με ατο­μι­κή βόμ­βα μετά τη Χιρο­σί­μα και καλού­με όλες τις εθνι­κές κυβερ­νή­σεις στον κόσμο να ανα­λά­βουν δρά­ση, καταρ­γώ­ντας τα πυρη­νι­κά όπλα το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν για να σώσουν την ανθρώ­πι­νη φυλή από τον κίν­δυ­νο της εξόντωσης.

➡️  Η Χιρο­σί­μα και το Ναγκα­σά­κι δεί­χνουν τις κατα­στρο­φι­κές και απάν­θρω­πες συνέ­πειες που προ­κα­λεί η χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων. Με τον πόνο και την απελ­πι­σία μιας «κόλα­σης επί γης», περί­που 210.000 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους μέχρι τα τέλη του 1945. Οι Χιμπα­κού­σα, οι οποί­οι επέ­ζη­σαν, υπέ­φε­ραν αργό­τε­ρα από μετα­γε­νέ­στε­ρες επι­πτώ­σεις, κοι­νω­νι­κές προ­κα­τα­λή­ψεις και δια­κρί­σεις. Οι από­γο­νοί τους εξα­κο­λου­θούν να ζουν με το άγχος για πιθα­νές γενε­τι­κές επι­πτώ­σεις από τη ραδιενέργεια.

➡️  Η χρή­ση τέτοιων όπλων, που αρνού­νται την ίδια τη βάση της ανθρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας, δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γη­θεί για οποιον­δή­πο­τε λόγο. Το εάν αντι­με­τω­πί­ζου­με ή όχι την βαναυ­σό­τη­τα των πυρη­νι­κών όπλων και κάνου­με ένα σημα­ντι­κό βήμα προς την απα­γό­ρευ­ση και την εξά­λει­ψή τους εξαρ­τά­ται από την ευθύ­νη των υπεύ­θυ­νων χάρα­ξης πολι­τι­κής και της συνεί­δη­σής τους και της ορθο­λο­γι­κής τους ικα­νό­τη­τας ως άνθρωποι.

➡️  Η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των κρα­τών μελών της Συν­θή­κης Μη Διά­δο­σης των πυρη­νι­κών όπλων (ΣΜΔ) δεσμεύ­ο­νται να παραι­τη­θούν από την κατο­χή πυρη­νι­κών όπλων και συμ­μορ­φώ­νο­νται με τη Συν­θή­κη. Αυτό συμ­βαί­νει επει­δή η συν­θή­κη αυτή υπο­χρε­ώ­νει σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τον πυρη­νι­κό αφο­πλι­σμό που θα οδη­γή­σουν στην εξά­λει­ψη των πυρη­νι­κών όπλων. Η παρα­βί­α­ση της δέσμευ­σης και των προη­γού­με­νων συμ­φω­νιών για την εξά­λει­ψη των πυρη­νι­κών όπλων από τα κρά­τη με πυρη­νι­κά όπλα, λόγω της δικής τους «εθνι­κής ασφά­λειας», είναι πρά­ξη προ­δο­σί­ας και δεν μπο­ρεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

➡️  Εάν, παράλ­λη­λα με τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των περι­φε­ρεια­κών συγκρού­σε­ων, οι πυρη­νι­κές υπερ­δυ­νά­μεις συνε­χί­σουν να καταρ­γούν τους περιο­ρι­σμούς που έχουν θέσει στον εαυ­τό τους και να αντα­γω­νί­ζο­νται στην ενί­σχυ­ση των πυρη­νι­κών τους οπλο­στα­σί­ων, όπως φάνη­κε με τη λήξη της Συν­θή­κης για της Πυρη­νι­κές Δυνά­μεις Μεσαί­ας Εμβέ­λειας (INF), η πυρη­νι­κή κατα­στρο­φή θα είναι ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη. Η εγγυ­η­μέ­νη ασφά­λεια δεν προ­έρ­χε­ται από τα πυρη­νι­κά όπλα.

➡️  Όπως λέγε­ται στο πρώ­το ψήφι­σμα της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ, η κατάρ­γη­ση των πυρη­νι­κών όπλων είναι το σημείο εκκί­νη­σης της διε­θνούς πολι­τι­κής μετά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Απευ­θύ­νου­με έκκλη­ση σε όλες τις εθνι­κές κυβερ­νή­σεις να θυμού­νται τις προει­δο­ποι­ή­σεις της Χιρο­σί­μας, του Ναγκα­σά­κι και των Χιμπα­κού­σα και να λάβουν τα ακό­λου­θα μέτρα για να σωθεί η ανθρώ­πι­νη φυλή από μια πυρη­νι­κή καταστροφή:

  • Να στα­μα­τή­σει αμέ­σως η ενί­σχυ­ση των πυρη­νι­κών δυνά­με­ων, η προ­ε­τοι­μα­σία για χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων και άλλες ενέρ­γειες που αντι­βαί­νουν στον αφοπλισμό.
  • Να εκπλη­ρω­θεί η υπο­χρέ­ω­ση του άρθρου 6 της ΣΜΔ για δια­πραγ­μά­τευ­ση του πυρη­νι­κού αφο­πλι­σμού. Να υλο­ποι­η­θούν και να γίνουν συγκε­κρι­μέ­νες δρά­σεις οι συμ­φω­νί­ες που επι­τεύ­χθη­καν στις προη­γού­με­νες δια­σκέ­ψεις ανα­θε­ώ­ρη­σης της ΣΜΔ, μετα­ξύ των οποί­ων πρω­τί­στως η «σαφής δέσμευ­ση» για την επί­τευ­ξη της «πλή­ρους εξά­λει­ψης των πυρη­νι­κών όπλων» (που συμ­φω­νή­θη­κε το 2000) και της «ειδι­κής προ­σπά­θειας για τη δημιουρ­γία ενός πλαι­σί­ου» (που συμ­φω­νή­θη­κε το 2010).
  • Να προ­ω­θη­θούν ενερ­γά δρα­στη­ριό­τη­τες που δια­φω­τί­ζουν τους ανθρώ­πους για την απάν­θρω­πη φύση των πυρη­νι­κών όπλων. Να υπο­στη­ρι­χθούν και να βοη­θη­θούν οι Χιμπα­κού­σα και το κίνη­μα της κοι­νω­νί­ας των πολι­τών που εργά­ζο­νται για το σκο­πό αυτό, ιδί­ως τις προ­σπά­θειές τους για τη Διά­σκε­ψη Ανα­θε­ώ­ρη­σης της ΣΜΔ για το 2020.
  • Να υπο­γρα­φεί και να κυρω­θεί χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση η Συν­θή­κη Απα­γό­ρευ­σης των Πυρη­νι­κών Όπλων. Οι κυβερ­νή­σεις που το έχουν ήδη κάνει, προ­ω­θούν περαι­τέ­ρω τη διε­θνή συνερ­γα­σία για την έναρ­ξη ισχύ­ος της Συν­θή­κης, σύμ­φω­να με το πνεύ­μα της Συν­θή­κης (άρθρο 12).

➡️  Η συνερ­γα­σία μετα­ξύ των εθνι­κών κυβερ­νή­σε­ων και της κοι­νω­νί­ας των πολι­τών είναι απα­ραί­τη­τη για την επί­λυ­ση όλων των σημε­ρι­νών παγκό­σμιων ζητη­μά­των. Για να επι­τύ­χου­με έναν «κόσμο χωρίς πυρη­νι­κά όπλα», παρα­μέ­νου­με δεσμευ­μέ­νοι και εργα­ζό­μα­στε σε στε­νή συνερ­γα­σία μαζί σας.

Ναγκα­σά­κι 2019
Παγκό­σμια Διά­σκε­ψη κατά των Ατο­μι­κών βομ­βών και βομ­βών Υδρογόνου 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο