Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επιστολή του Αϊνστάιν «για να μην υποστηριχτεί η τελευταία έκφανση του φασισμού» στο Ισραήλ

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η επιστολή που υπογράφεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και πολλούς άλλους «για να μην υποστηριχτεί η τελευταία έκφανση του φασισμού» το 1948 θα μπορούσε να υπογραφεί και σήμερα. Μόνο που είναι πια πολύ αργά.

Η σημερινή ηγεσία του Ισραήλ δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτά που καταγγέλλει ο Αϊνστάιν και άλλοι επιφανείς Εβραίοι της Αμερικής. Η πολιτική του Μπέγκιν με της ευλογίες του Σιωνιστικού λόμπι, της ηγεσίας των ΗΠΑ και μετέπειτα της ΕΕ επεκράτησε. Η επικράτηση της πολιτικής αφανισμού των Παλαιστινίων συμφωνεί με τα στρατηγικά ιμπεριαλιστικά σχέδια που αφορούν όλη την Μέση Ανατολή και καθιστούν το Ισραήλ κράτος άρπαγα και δολοφόνο.

Ολόκληρη η επιστολή

New York, Dec. 2, 1948

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ των NEW YORK TIMES:

Από τα πιο ανησυχητικά πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας είναι η εμφάνιση στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, του «Κόμματος της ελευθερίας» ενός πολιτικού κόμματος στενά συγγενής όσο αφορά την οργάνωσή του, τις μεθόδους, την πολιτική φιλοσοφία και την κοινωνική φυσιογνωμία του προς τα Ναζιστικά και φασιστικά κόμματα. Σχηματίστηκε μέσα από την συμμετοχή της πρώην Zvai Leumi Irgun, μια τρομοκρατικής, δεξιάς, σοβινιστικής οργάνωσης στην Παλαιστίνη.

Η τρέχουσα επίσκεψη του Μεναχέμ Μπέγκιν, ηγέτη του κόμματος αυτού, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προφανή σκοπό να δώσει την εντύπωση ότι το κόμμα του έχει την αμερικάνικη υποστήριξη για τις ερχόμενες εκλογές στο Ισραήλ και να εδραιώσει πολιτικούς δεσμούς με τα συντηρητικά σιωνιστικά στοιχεία των Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετοί γνωστοί Αμερικάνοι έχουν δηλώσει ότι καλωσορίζουν την επίσκεψή του. Είναι αδιανόητο για όσους είναι αντίθετοι στον φασισμό σε όλο τον κόσμο, αν σωστά ενημερωθούν για την πολιτική ιστορία και τις προοπτικές του κ. Μπέγκιν, να μπορούσαν ποτέ να προσθέσουν τα ονόματά τους για την υποστήριξη του κινήματος που εκπροσωπεί.

Πριν γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά μέσω χρηματικών συνεισφορών και δημόσιων εκδηλώσεων για λογαριασμό του κ. Μπέγκιν, και τη δημιουργία στην Παλαιστίνη την εντύπωση ότι ένα μεγάλο τμήμα της Αμερικής υποστηρίζει φασιστικά στοιχεία στο Ισραήλ, η Αμερικανική κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί όσον αφορά την δράση και τους στόχους του κ. Μπέγκιν. και το κόμμα του. Οι δημόσιες δηλώσεις του Κόμματος δεν είναι οδηγός για τον πραγματικό χαρακτήρα του. Σήμερα μιλούν για Ελευθερία, Δημοκρατία και Αντί-ιμπεριαλισμό, ενώ μέχρι πρόσφατα κήρυτταν ανοιχτά το δόγμα του φασιστικού κράτους. Οι ενέργειές τους προδίδουν τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της τρομοκρατικής ομάδας και από τις προηγούμενες δράσεις της μπορούμε να κρίνουμε τι αναμένεται να κάνει στο μέλλον.

Επίθεση σε αραβικό χωριό

Ένα συγκλονιστικό δείγμα ήταν η συμπεριφορά τους στο Αραβικό χωριό του Ντείρ Γιασίν. Αυτό το χωριό που βρίσκεται μακριά από το κύριο οδικό δίκτυο και περιβάλλεται από εβραϊκή εδάφη, δεν είχε λάβει κανένα μέρος στον πόλεμο και ακόμη και είχε πολεμήσει και απωθήσει Αραβικές οργανώσεις που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το χωριό ως βάση τους.

 Einstain 2Στις 9 Απριλίου ( δημοσίευμα THE NEW YORK TIMES) τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σαυτό αυτό ήσυχο χωριό, το οποίο δεν ήταν στρατιωτικός στόχος στις μάχες και σκότωσαν τους περισσότερους από τους κατοίκους; 240 άνδρες, γυναίκες και παιδιά – κράτησαν ζωντανούς μερικούς από αυτούς για να τους περιφέρουν σαν σε παρέλαση στους δρόμους της Ιερουσαλήμ.

Η πλειοψηφία της εβραϊκής κοινότητας ήταν σοκαρισμένη από αυτή την πράξη, και εβραϊκή αντιπροσωπεία έστειλε τηλεγράφημα απολογίας στον βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας. Αλλά οι τρομοκράτες, όχι μόνον δεν ντρέπονται για την πράξη τους αλλά είναι υπερήφανος για αυτή τη σφαγή, έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα και κάλεσαν όλους τους ξένους ανταποκριτές παρόντες στον χώρο για να δουν τα πτώματα και το γενικό χάος στο Ντείρ Γιασίν. Το περιστατικό στο Ντείρ Γιασίν καταδεικνύει το χαρακτήρα και τις πράξεις του Κόμματος της Ελευθερίας.

Οι διακηρύξεις τους στην εβραϊκή κοινότητα είναι η πρόσμιξη υπερεθνικισμού, θρησκευτικού μυστικισμού και φυλετικής ανωτερότητας.

Όπως άλλα φασιστικά κόμματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να σπάσουν τις απεργίες, και οι ίδιοι έχουν πιέσει για την διάλυση των ελεύθερων συνδικάτων. Στις θέσεις τους προτείνουν συνδικάτα κατά το ιταλικό φασιστικό μοντέλο. Κατά τα τελευταία χρόνια μετά από σποραδικές ενέργειες αντι-βρετανικής βίας, οι ομάδες IZL και Stern έχουν εξαπολύσει θύελλα τρόμου στις Παλαιστινιακές εβραϊκές κοινότητες.

Καθηγητές ξυλοκοπήθηκαν επειδή μίλησαν εναντίον τους, ενήλικες πυροβολήθηκαν αρνούμενοι να αφήσουν τα παιδιά τους να τους πλησιάσουν . Με γκανγκστερικούς μεθόδους, ξυλοδαρμούς, ευρείας συχνότητας κλοπές και σπάσιμο παραθύρων οι τρομοκράτες εκφοβίζουν τον πληθυσμό και εισπράττουν προστασία.

Οι άνθρωποι του Κόμματος της Ελευθερίας δεν είχαν καμία συμμετοχή σε εποικοδομητικά επιτεύγματα στην Παλαιστίνη. Δεν έχουν αποκατέστησαν την γη, δεν έχτισαν οικισμούς και ασχολήθηκαν μόνο με την Εβραϊκή αμυντική δραστηριότητα. Οι προσπάθειές τους για την μετανάστευση ήταν μηδαμινές, και αφιερώθηκε κυρίως φέρνοντας φασίστες συμπατριώτες.

Οι Διαφορές

Οι διαφορές μεταξύ των έντονων αξιώσεων που έχει τώρα ο Μπέγκιν και το κόμμα του με τις προηγούμενες επιδόσεις τους στην Παλαιστίνη δεν φέρουν το αποτύπωμα κάποιου συνηθισμένου πολιτικού κόμματος. Αυτό που φέρουν είναι η αλάνθαστη σφραγίδα ενός φασιστικού κόμματος για τους οποίους η τρομοκρατία (εναντίον Εβραίων, Αράβων ακόμη και Βρετανών) και η διαστρέβλωση είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν και ένα «κράτος ηγέτης» είναι ο στόχος τους.

Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εκτεθέντων, είναι επιτακτική ανάγκη η αλήθεια για τον κ. Μπέγκιν και το κίνημα του να γίνουν γνωστά στη χώρα αυτή. Το πιο τραγικό από όλα αυτά είναι πως η ανώτατη ηγεσία του Αμερικάνικου Σιωνισμού αρνήθηκε την εκστρατεία κατά του Μπέγκιν ακόμη και να εκθέσει στους δικούς της ψηφοφόρους τους κινδύνους για το Ισραήλ από την υποστήριξη του. Οι υπογεγραμμένοι παρουσιάζοντας δημόσια μερικά βασικά γεγονότα σχετικά με τον κ. Μπέγκιν και το κόμμα του προτρέπουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να μην υποστηρίξουν αυτή την τελευταία έκφανση του φασισμού.

ISIDORE ABRAMOWITZ, HANNAH ARENDT, ABRAHAM BRICK

RABBI JESSURUN CARDOZO, ALBERT EINSTEIN, HERMAN EISEN, M.D.

HAYIM FINEMAN, M. GALLEN, M.D. H.H. HARRIS, ZELIG S. HARRIS

SIDNEY HOOK, FRED KARUSH, BRURIA KAUFMAN, IRMA L. LINDHEIM

NACHMAN MAISEL, SEYMOUR MELMAN, MYER D. MENDELSON

M.D., HARRY M. OSLINSKY SAMUEL PITLICK FRITZ ROHRLICH

LOUIS P. ROCKER RUTH SAGIS ITZHAK SANKOWSKY

I.J. SHOENBERG SAMUEL SHUMAN M. SINGER IRMA WOLFE STEFAN WOLF.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία