Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Επιχορήγηση εφημερίδων: 200.000 ευρώ στο… «Μακελειό» από την τσέπη των φορολογούμενων!

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η κατανομή της επιδότησης που δικαιούνται οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια στήριξης του κλάδου. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την υπ. αριθμ. 107/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 2355/18.06.2019), ) δηλαδή το «πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας».

Για το εν λόγω πρόγραμμα βρέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό έξι εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τον Οκτώβριο το ποσό της επιχορήγησης αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 107/18.06.2019 είχε όρο ότι για να επιχορηγηθούν οι εφημερίδες πρέπει «η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Παρ’ όλα αυτά, η λίστα των επιχορηγούμενων εφημερίδων προκαλεί πολλά ερωτηματικά: Ανάμεσα στις επιδοτούμενες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, που λαμβάνουν μάλιστα €200.000 (!!!), βρίσκεται το εμετικό φασιστικό-χουντικό έντυπο «Μακελειό» αλλά και η γνωστή ακροδεξιά φυλλάδα (γνωστή για τις θρησκόληπτες συνομωσιολογίες της) «Ελεύθερη Ώρα».

Εύλογα τίθενται κάποια ερωτήματα: Με ποιο σκεπτικό δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ ως επιχορήγηση για έντυπα που ντροπιάζουν κάθε έννοια, όχι μόνο δημοσιογραφίας, αλλά και ανθρώπινης υπόστασης όπως το «Μακελειό»; Τι ακριβώς προάγουν φυλλάδες όπως, για παράδειγμα, η «Ελεύθερη Ώρα», το «Μακελειό» ή η «Espresso», πέραν του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας και της σκανδαλοθηρίας;

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι με την σχετική υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα, το ίδιο ποσό (200.000 ευρώ) λαμβάνουν εφημερίδες όπως η «Καθημερινή» αλλά και η… «Η Κιβωτός της Ορθοδοξίας», η «Εφημερίδα των Συντακτών» αλλά και το – πανελληνίως άγνωστο – «Μπαμ στο ρεπορτάζ»!

Δηλαδή, μια εφημερίδα που απασχολεί 300 και πλέον εργαζόμενους λαμβάνει το ίδιο ποσό επιχορήγησης με εφημερίδα που φαίνεται να απασχολεί έναν εργαζόμενο!

Κι’ άλλα ερωτηματικά… 

Πέραν όλων των παραπάνω, οι έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να ενισχύσουν απ’ την τσέπη τους επιχειρήσεις για τις οποίες δεν είναι διαπιστωμένο εάν διαθέτουν φορολογική ενημερότητα και για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές εάν και κατά πόσο πληρώνουν τους εργαζόμενους τους!

Από το μοίρασμα και τα ποσά των επιχορηγήσεων γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ – όπως έκανε αντίστοιχα και η προηγούμενη κυβέρνηση – θέλει να ενισχύσει τους «δικούς της» εκδότες, που συνέβαλαν στην εκλογική της επικράτηση τον περασμένο Ιούλη.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η επιβράβευση, με κρατικό μάλιστα χρήμα, εντύπων που έχουν ανοιχτά φασιστικό χαρακτήρα, που διεγείρουν τα πιο ταπεινά ένστικτα της κοινωνίας και τα πιο ποταπά κλισέ του εθνορατσισμού, ντροπιάζει ακόμη και την ίδια την – κουτσή – αστική δημοκρατία τους.